Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
Χαλκιδική
Συνεχίζονται οι διώξεις εξαιτίας της TVX

Τα κοιτάσματα χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και την Αυστραλίας

Συνεχίζονται οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, που αγωνιστικά αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού στον τόπο τους.

Στις 16 Φλεβάρη 2000 εκδικάζεται στο εφετείο θεσσαλονίκης η έφεση που άσκησαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων τότε, στην πρωτόδικη απόφαση με την οποία είχαν καταδικαστεί από 2-18 μήνες φυλάκιση. Από 16 -18 μήνες φυλάκιση είχαν «εισπράξει» ως ανταμοιβή του αγώνα τους για την προστασία του τόπου, οι πρόεδροι Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου, Ασπροβάλτας Α. Φρατζής, Βαρβάρας Γ. Κωτάκης και από 2 μήνες οι πρόεδροι Σταυρού Σ. Στοΐτσας και Ανω Σταυρού Β. Ναούμ. Ενώ στις 18.2.2000 δεκάδες κάτοικοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου, για να δικαστούν μετά από μηνύσεις της Αστυνομίας και της TVX με την κατηγορία της «παράνομης βίας και εξύβρισης», επειδή στη διάρκεια του φθινοπώρου του 1996 πραγματοποιούσαν έλεγχο των οχημάτων που κατευθύνονταν προς την περιοχή των μεταλλείων, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο έναρξης παράνομων εργασιών.

Οι κάτοικοι όμως δεν κάμπτονται. Παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς έχουν «φορτωθεί» χρόνια φυλάκισης στην πλάτη τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να μπει τέρμα στα σχέδια της πολυεθνικής εταιρίας, που θέλει να καταληστέψει τον τόπο, να καταστρέψει τα σημαντικά ευρήματα του αρχαίου πολιτισμού και να φύγει μετά από λίγα χρόνια αφήνοντας πίσω της έναν απέραντο κρανίου τόπο. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με τους κατοίκους της Ροδόπης, που αντιδρούν στην εκεί εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού από τη «Μεταλλευτική Θράκης». Μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, που αντιδρούν στα σχέδια των εταιριών να κερδοσκοπήσουν αδιαφορώντας για την καταστροφή που θα επιφέρουν.

Ηδη τα κοιτάσματα χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και της Αυστραλίας. Δύο εταιρίες αυστραλιανών συμφερόντων διερευνούν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησής τους στα χρυσοφόρα κοιτάσματα της Μακεδονίας και της Θράκης, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Πιο συγκεκριμένα, για τα μεταλλεία της Καβάλας ενδιαφέρονται η CYPRUS MINING, η οποία ήδη δραστηριοποιείται μέσω της «Μεταλλευτικής Θράκης» στην περιοχή της Κομοτηνής, και η AFKOS INDUSTRIES.

Σύμφωνα με στοιχεία επιστημόνων, τα κοιτάσματα χρυσού στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, προσεγγίζουν τους 250 - 300 τόνους. Σημαντικά αποθέματα χρυσού, μετά από αυτά της Χαλκιδικής, όπου ήδη έχει «πατήσει πόδι» η TVX, εντοπίζονται και σε δύο περιοχές στη Θράκη. Στην ευρύτερη περιοχή των Σαππών Ροδόπης και στην περιοχή Πετρωτών - Κομάρου - Περάματος, στα όρια των νομών Ροδόπης και Εβρου. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η κοιτασματολογική έρευνα που πραγματοποιεί την τελευταία δεκαετία το ΙΓΜΕ στην Κεντρική Μακεδονία, μέσα από την οποία ενδέχεται να οριοθετηθούν οι περιοχές όπου εντοπίζονται κοιτάσματα χρυσού. Η έρευνα επικεντρώνεται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών και Κιλκίς, όπου υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και το Β' ΚΠΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ