Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΣΤΙΕΣ ΥΠΕΡΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Την ευθύνη στους εργαζόμενους ρίχνουν κυβέρνηση και εργοδοσία

Την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στις κεντρικές αποθήκες της επιχείρησης «Celestino», μετά την εμφάνιση κρούσματος σε συνάδελφό τους, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως ενημέρωσαν τον Σύλλογο εργαζόμενοι, στις 31/3 συνάδελφός τους αισθάνθηκε αδιαθεσία την ώρα της δουλειάς. Η διεύθυνση «του ζήτησε να αποχωρήσει και να κάνει μόνος του το τεστ για να διαπιστώσει εάν είναι θετικός ή όχι στο κορονοϊό». Οταν επιβεβαιώθηκε ότι ο εργαζόμενος είναι θετικός, ο ίδιος ενημέρωσε την εργοδοσία, ωστόσο «ακόμα και τώρα, η ενημέρωση από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους παραμένει ελλιπής».

Απέναντι στην αγωνία και τα ερωτήματα του υπόλοιπου προσωπικού «η διεύθυνση για άλλη μια φορά πέταξε το μπαλάκι στους εργαζόμενους» και στην ατομική ευθύνη. Συγκεκριμένα, τους έδωσε δύο «επιλογές»: Είτε να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, είτε πάρουν άδεια άνευ αποδοχών ή μέρες από την κανονική τους άδεια! Οσον αφορά την ανάγκη για τη διενέργεια τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εξάπλωση του ιού, για την εργοδοσία εναπόκειται στην ατομική ευθύνη και στην τσέπη του κάθε εργαζόμενου.

«Δεν είναι τα μοναδικά δείγματα γραφής της εν λόγω εταιρείας», επισημαίνει ο Σύλλογος και υπενθυμίζει ότι μόλις λίγες μέρες νωρίτερα η εργοδοσία προσπάθησε να αποκρύψει εργατικό «ατύχημα» στον συγκεκριμένο χώρο. Και απαιτεί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, με την αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας.

Τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη τακτική της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου να μην ενημερώνει τους εργαζόμενους του δήμου για τα κρούσματα που εντοπίζονται στον χώρο δουλειάς, και να μην παίρνει μέτρα, καταγγέλλει η ΔΑΣ στον δήμο. Σημειώνει ότι ενώ εντοπίστηκαν και άλλα κρούσματα στις υπηρεσίες του δήμου, η διοίκηση αντί «να ενημερώσει τους συναδέλφους και άμεσα να προχωρήσει σε απολύμανση του χώρου και σε μαζικά τεστ, επιμένει να λειτουργεί κανονικά τις υπηρεσίες και να στέλνει τους συναδέλφους λίγους λίγους σε ιδιωτικό κέντρο να κάνουν τεστ, αδιαφορώντας επί της ουσίας για την προστασία της υγείας των υπόλοιπων συναδέλφων. Η διοίκηση του δήμου οφείλει να ενημερώνει τους συναδέλφους για τυχόν κρούσματα. Εδώ και τώρα να προχωρήσει να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τον αριθμό των κρουσμάτων. Να προχωρήσουν σε ιχνηλάτηση, να ξαναγίνει απολύμανση του χώρου, να γίνουν μαζικά τεστ».

Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Γαλάτσι, με τη ΔΑΣ να καταγγέλλει τη δημοτική αρχή, η οποία ενώ υπάρχουν δύο τουλάχιστον επιβεβαιωμένα κρούσματα στον δήμο «επιμένει ότι η ευθύνη της τελειώνει με την απολύμανση των χώρων και τη διενέργεια τεστ σε αυτούς που θα διαπιστωθεί ότι είχαν στενή επαφή με τα κρούσματα. Ακόμα κι αυτό γίνεται μετά από μέρες, και ενώ οι εργαζόμενοι αυτοί συνεχίζουν να έρχονται κανονικά στην εργασία τους». Η ΔΑΣ απαιτεί μοριακά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου για να διαπιστωθεί αν υπάρχει περαιτέρω διασπορά του ιού, μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συχνές απολυμάνσεις κ.λπ.

Κρούσματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε εργαζόμενους στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ αναφέρεται ανακοίνωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι «έχουν αφεθεί στην τύχη τους» και πως η αύξηση «αποδεικνύει περίτρανα ότι η ασφάλεια και η προστασία της υγείας των εργαζομένων έρχεται σε δεύτερη μοίρα». Ακόμα και τώρα, τονίζει, «μετά από καταγγελίες εργαζομένων ότι εργάζονται κάτω από συνθήκες που εκθέτουν την υγεία τους αλλά και την υγεία προσφύγων και μεταναστών, δεν λαμβάνεται κανένα απολύτως μέτρο!». Την επιτακτική ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης τόσο στο πεδίο της ουσιαστικής φροντίδας όσων νοσούν όσο και του περιορισμού - ελέγχου της διασποράς τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, σχετικά με τον εντοπισμό 25 θετικών κρουσμάτων στη Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη ΒΙ.ΠΕ Δράμας ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και εργαζομένους της δομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ