Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντείνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό

Τηλεδιάσκεψη με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, θα έχουν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που την επόμενη Τρίτη 6 Απρίλη θα μεταβούν στην Αγκυρα, για να συναντήσουν τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ευρω-τουρκικές διεργασίες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο και της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ζητούμενο που θα διερευνήσει και η άτυπη 5μερής Διάσκεψη που οργανώνει στη Γενεύη ο ΟΗΕ στα τέλη Απρίλη.

Στο ίδιο πλαίσιο, στα τέλη της επόμενης βδομάδας (11 Απρίλη) επανέρχεται στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χτες ότι οι επαφές Αναστασιάδη με Μισέλ και Ντερ Λάιεν θα βοηθήσουν «να υπάρξει συντονισμός και να μεταφερθούν τα απαραίτητα μηνύματα προς την Τουρκία, μηνύματα τα οποία αντικατοπτρίζονται και στην πρόσφατη κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η όποια ομαλοποίηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, η όποια πρόθεση για θετική ατζέντα με την Τουρκία εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Αγκυρας και πάνω απ' όλα τη συμπεριφορά της ενόψει των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού». Πρόσθεσε ότι «ενόψει και της άτυπης διάσκεψης, η δική μας προσπάθεια είναι όλο αυτό το διάστημα να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε να ενισχυθούν και οι προοπτικές να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Γενεύης». Ο δε Κύπριος Πρόεδρος έκρινε ότι «με όπλα μας τη διεθνή στήριξη, νομίζω είναι εμφανές πλέον ότι ουδείς αποδέχεται τις αξιώσεις της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών...».

Στο μεταξύ, οι διεργασίες για το Κυπριακό εντείνονται και μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στην Κύπρο στις 30 Μάη. Νέα κόμματα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως π.χ. η «Αμμόχωστος για την Κύπρο», που σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε και πολλούς από τους υποψήφιους βουλευτές. Στην ίδια συνέντευξη, η νέα αυτή «κίνηση» - όπως αναμετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ - δεσμεύτηκε για την προσπάθεια επίτευξης λύσης του Κυπριακού με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα (των δύο πλευρών). Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η αναφορά σε «κυβέρνηση του Νότου» που έγινε σε ανακοίνωση της πλατφόρμας «Ως Δαμέ», με την οποία επέκρινε χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη, με τις οποίες - όπως εκτιμά η ίδια - «προσπαθεί συστηματικά να θάψει οριστικά την προοπτική της επανένωσης».

Ακάρ - Οστιν για την «περιφερειακή ασφάλεια»

Από την πλευρά της, η Τουρκία προετοιμάζει τη δική της διαπραγματευτική τακτική για όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» (από Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά μέχρι Λιβύη και Συρία), επενδύοντας στον ρόλο της ως μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους με Ρωσία και άλλα κέντρα.

Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, με τον οποίο συζήτησαν θέματα για την «περιφερειακή ασφάλεια», αλλά και τη διμερή αμυντική συνεργασία. «Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για στενότερη συνεργασία και συντονισμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους στρατιωτικούς δεσμούς», των δύο πλευρών, ανακοίνωσε η Αγκυρα.

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε εκδήλωση της Λέσχης Συζητήσεων Βαλντάι σχολίασε ότι ορισμένες φορές οι συμφωνίες Ρωσίας - Τουρκίας εφαρμόζονται βραδύτερα από το αναμενόμενο, αλλά η Τουρκία δεν αθετεί ποτέ ευθύνες που έχει αναλάβει. «Επί της αρχής, οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις είναι πολύ πλούσιες... μερικές φορές οι θέσεις (τους) διαφέρουν αρκετά αλλά εμείς αξιολογούμε τις (διμερείς) σχέσεις γιατί με τους Τούρκους συναδέλφους μας πάντα μπορούμε και βρίσκουμε λύσεις κατάλληλες και για τις δύο πλευρές...», σημείωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κάλεσμα ΗΠΑ σε «εποικοδομητικό διάλογο» για τις «εντάσεις στο Αιγαίο» (2022-07-27 00:00:00.0)
Εντατικές διεργασίες, ενώ ψευδοκράτος και Τουρκία επιμένουν με προκλήσεις (2021-02-23 00:00:00.0)
Ανεβάζουν στροφές και για το Κυπριακό (2020-12-29 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη το «απαιτητικό» παζάρι με την Τουρκία (2020-10-02 00:00:00.0)
Ορθάνοιχτος ο δρόμος για «εποικοδομητικές» διευθετήσεις με σφραγίδα ΕΕ - ΝΑΤΟ (2020-09-24 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία «θεμελιώδη» για την «περιφερειακή ασφάλεια» (2019-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ