Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Ανακοινώθηκε η ολοκλήρωσή της

Την ολοκλήρωση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου ανακοίνωσαν χτες ο Ομιλος «Prysmian» και ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό 125 εκατ. ευρώ, την οποία είχε αναλάβει η πολυεθνική με έδρα το Μιλάνο «Prysmian» και προέβλεπε τον σχεδιασμό, την προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονης τεχνολογίας καλωδίου μήκους 135 χλμ. το οποίο ποντίστηκε σε βάθος 1.000 μέτρων.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου περιλαμβάνει επίσης δύο ακόμη υποέργα, την κατασκευή υπόγειων καλωδίων 42 χλμ. σε Κρήτη και Πελοπόννησο με ανάδοχες εταιρείες τις «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ» και «FULGOR», καθώς και την κατασκευή νέου υποσταθμού στην Ανατολική Πελοπόννησο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου υποσταθμού στα Χανιά με ανάδοχο την «ΤΕΡΝΑ».

Το έργο που αναμένεται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την υλοποίηση της σύνδεσης Κρήτης - Αττικής, κρίνεται ζωτικής σημασίας για τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ και το τελευταίο διάστημα αναπτύσσουν νέες εγκαταστάσεις στην Κρήτη συνολικής ισχύος 2,500 ΜW, αλλά και για την ανάπτυξη περαιτέρω ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ανατ. Μεσόγειο.

Μνημόνια Β. Μακεδονίας με «Gastrade» και «Damco»

Στο μεταξύ, την Τετάρτη στα Σκόπια υπογράφτηκαν δυο μνημόνια συνεργασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στα ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετούν τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή. Πρόκειται για συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ δύο κρατικών επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας με τις εταιρείες «Gastrade» και «Damco», που αναπτύσσουν τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης και τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ