Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε αποστολές του ΝΑΤΟ σε όλη τη Μεσόγειο

Χέρι - χέρι και με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις

Η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG2 με φόντο τη γέφυρα στο Ρίο - Αντίρριο
Η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG2 με φόντο τη γέφυρα στο Ρίο - Αντίρριο
Οργώνει το Ιόνιο η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG2, μετέχοντας στην άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Αριάδνη».

Πρόκειται για μία από τις δύο ΝΑΤΟικές αρμάδες του θανάτου που επιχειρούν σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, και κατέπλευσε το Σάββατο στο λιμάνι της Πάτρας, υπό τουρκική διοίκηση. Συγκεκριμένα, η αρμάδα την τρέχουσα περίοδο επιχειρεί με ναυαρχίδα το τουρκικό «TCG Sokullu Mehmet Pasa». Στη σύνθεσή της είναι το επίσης τουρκικό «TCG Ayvalik», το ισπανικό «ESPS Tajo», το ιταλικό «ITS Termoli», το γαλλικό «FS Orion», ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει προς διάθεση το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη». Σημειωτέον, στα μέσα Μάρτη η αρμάδα επιχειρούσε στη Μαύρη Θάλασσα, το διάστημα 18 - 22 του μήνα κατέπλευσε στο λιμάνι της Τούζλα στην Τουρκία, κατόπιν πέρασε στο Αιγαίο και τώρα συνεχίζει τις περιπολίες της στο Ιόνιο, ελέγχοντας θαλάσσιους διαύλους και τον πλου πλοίων αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Νοτιότερα, σε άλλη μια περίπτωση παροχής υπηρεσιών στη λυκοσυμμαχία, η φρεγάτα «Σαλαμίς» ολοκλήρωσε χτες την αποστολή της ως ναυαρχίδα ΝΑΤΟικής δύναμης που διεξήγαγε «εστιασμένες περιπολίες» στην Κεντρική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sea Guardian». Στη δύναμη ήταν επίσης ενταγμένα πολεμικό πλοίο από την Κροατία και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, σε άλλη μια περίπτωση όπου με «καπέλο» ΝΑΤΟ οι ελληνικές και τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να συνεργαστούν στενά. Υποστήριξη είχαν και από ΝΑΤΟικά AWACS.

Σημειωτέον, η «Σαλαμίς» χρεώθηκε να φέρει σε πέρας σημαντικά καθήκοντα, π.χ. στις 17/3 να συνεργαστεί επιχειρησιακά με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ. Παραπέρα, αφού έδεσε στο λιμάνι της Τύνιδας, το διάστημα 29/3 - 1/4, χτες αποπλέοντας μετείχε σε άσκηση με πολεμικά πλοία της Τυνησίας, την οποία το ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνει στα κράτη - εταίρους του, με τα οποία θέλει να συσφίξει παραπέρα τις σχέσεις του.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι τις ίδιες μέρες έπλεε στην περιοχή και το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», που προηγουμένως είχε δέσει στη Σούδα, και στις 31/3, με εξόδους των μαχητικών που κουβαλά, ξεκίνησε την «υποστήριξη» στην επιχείρηση «Inherent Resolve», με το πρόσχημα της αποστολής ενάντια στον ISIS σε Συρία και Ιράκ.

Στην ίδια ζώνη επιχειρούσε μέχρι και τις 31/3 η φρεγάτα «Αιγαίον», ως ναυαρχίδα μάλιστα στην αεροναυτική δύναμη της ΕΕ στα ανοιχτά της Λιβύης.

Τέλος, στα αρμόδια επιτελεία μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» ενόψει της μεγάλης άσκησης της ελληνικής ΠΑ «Ηνίοχος», που ξεκινά τις επόμενες μέρες, με συμμετοχή αεροσκαφών και από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ελικόπτερο και προσωπικό από την Κύπρο, και προσωπικό από τον Καναδά. Αλλες χώρες θα στείλουν παρατηρητές. Τα ιπτάμενα μέσα που θα συμμετάσχουν θα είναι τόσο πολλά που για πρώτη φορά - όπως λέγεται - δεν θα σταθμεύουν μόνο στην Ανδραβίδα, όπως γινόταν κάθε χρόνο μέχρι τώρα, αλλά κάποια θα χρησιμοποιήσουν ως βάση για τις εξόδους τους το Ακτιο. Οι δραστηριότητες απλώνονται σε όλο το FIR Αθηνών, που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες του στόλου, όπως και του στρατού ξηράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ