Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Πρόκληση για το λαό που υποφέρει η ενίσχυση των κλινικαρχών από την κυβέρνηση

Με το αζημίωτο η «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας αντί για επίταξη άνευ όρων

Eurokinissi

Με τον πιο απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων Υγείας, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1118 - 22/3/21). Ξεπαραδιάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, φορτώνοντας δηλαδή στο λαό νέα βάρη, διπλασιάζονται αποζημιώσεις ακόμα και για κρεβάτια με ασυμπτωματικούς ασθενείς και δίνονται αποζημιώσεις βρέξει - χιονίσει για τα «προσφερόμενα κρεβάτια» των ιδιωτών, ακόμα κι αν δεν νοσηλεύουν ασθενείς, όπως προκύπτει από τα άρθρα. Στην τσέπη των επιχειρηματικών ομίλων μπαίνουν «η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας (...) και η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ» (άρθρο 6).

Στο άρθρο 1, προβλέπει ακόμη και τη διπλάσια «αποζημίωση κλινών για τη νοσηλεία ασυμπτωματικών θετικών ασθενών σε Covid-19»: «Σε περίπτωση διάθεσης, εκ μέρους ιδιωτών παρόχων Υγείας (ιδιωτικών θεραπευτηρίων/κλινικών και Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης), κλινών για τη νοσηλεία ασθενών ασυμπτωματικών, πλην όμως θετικών στον ιό Covid-19, οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται για τα ως άνω περιστατικά με το ημερήσιο νοσήλιο των ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09». Προβλέπεται επίσης ότι η αποζημίωση αυτή είναι «ακατάσχετη και αφορολόγητη» για τους κλινικάρχες!

Μάλιστα, «οι διατιθέμενες κλίνες αποζημιώνονται ως ανωτέρω, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους», δηλαδή έχουν - δεν έχουν ασθενείς, θα αποζημιώνονται για τα άδεια κρεβάτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν φρακάρει, από τα 150 κρεβάτια που «συνεισέφερε» ο ιδιωτικός τομέας («Λητώ» και «Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου») καλυμμένα είναι μόνο τα 62 (με ασυμπτωματικούς ασθενείς, σύμφωνα με τη διαλογή που κάνουν), επομένως σχεδόν τα 2/3 παραμένουν άδεια. Προκύπτει το ερώτημα: Οι κλινικάρχες θα αμείβονται σαν να έχουν γεμάτα και τα 150 κρεβάτια;

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τις «κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19» (άρθρο 2). Για τα δε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας προβλέπεται και «το ημερήσιο νοσήλιο νοσηλευτικής περίθαλψης, προσαυξημένο κατά 30 ευρώ για τη λήψη μέτρων προστασίας έναντι του Covid-19».

Στο άρθρο 4, για την «Αποζημίωση κλινών εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια κλινικές», η κυβέρνηση επικυρώνει την «κατ' εξαίρεση των κείμενων διατάξεων αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική (....) με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται». Ο έλεγχος καταλληλότητάς τους προβλέπεται ...«με τη λήξη της κρίσης»... Και εδώ «η τιμή αποζημίωσης ορίζεται στο ημερήσιο νοσήλιο (...) προσαυξημένη με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια με κλινικάρχες αντί για πλήρη και άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα (2021-11-12 00:00:00.0)
Μαίνεται η μάχη των υγειονομικών κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες (2021-04-02 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένο» το δημόσιο σύστημα Υγείας (2020-11-19 00:00:00.0)
Εκβιάζουν με τα κρεβάτια ΜΕΘ οι κλινικάρχες! (2016-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ