Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση

Σε «αυξημένη επαγρύπνηση» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία

Αλληλοκατηγορίες για αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή του Ντονμπάς (φωτ. αρχείου)
Αλληλοκατηγορίες για αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή του Ντονμπάς (φωτ. αρχείου)
Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, με τις επαφές, τις καταγγελίες και τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων που παρεμβαίνουν στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη στήριξη των ΗΠΑ στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας» εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, σε συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, την Τετάρτη.

Νωρίτερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ουκρανίας - Κριμαίας. Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέφεραν πρόσφατα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορα της χώρας, καθώς και στην Κριμαία, ωστόσο παρατηρητές συνέδεσαν τις κινήσεις αυτές με στρατιωτικά γυμνάσια.

«Είμαστε ανήσυχοι για την πρόσφατη κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την 26η Μάρτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

«Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων η οποία είχε επιτευχθεί» χάρη στην εκεχειρία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών το καλοκαίρι, πρόσθεσε, ενώ οι εχθροπραξίες έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Γενάρη.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε φάση αυξημένης επαγρύπνησης ενόψει «δυνητικής άμεσης κρίσης» και ότι οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν στις εντάσεις στην Ουκρανία σε επαφές με τους εταίρους τους στο NATO.

Σε αυτό το φόντο, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλι, συνομίλησε προχτές με τους επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βάλερι Γκερασίμοφ, και του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, Ρουσλάν Χομτσάκ. Ο τελευταίος είχε καταγγείλει επίσης πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή Ντονμπάς διαθέτουν 28.000 μαχητές και «πάνω από 2.000 εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους» από τη Ρωσία.

Απάντηση της Μόσχας για τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων

Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται ότι έχει αναπτύξει άνδρες ή όπλα στο πεδίο της μάχης και χαρακτηρίζει «εθελοντές» τους Ρώσους που συμμετέχουν στη σύγκρουση. Ταυτόχρονα, προβαίνει σε αντίστοιχες καταγγελίες για κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας την ουκρανική πλευρά.

«Η Ρωσία μετακινεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της στα όρια της επικράτειάς της με βάση τη δική της θεώρηση» και «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα που εγγυώνται την ασφάλεια των εδαφών της», χωρίς «να συνιστά απειλή για κανέναν», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο ίδιος επεσήμανε «αυξημένη δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ, άλλων ενώσεων και μεμονωμένων χωρών στην περίμετρο των εδαφών της Ρωσίας», λέγοντας πως η Ρωσία είναι σε επαγρύπνηση.

«Και εμείς και οι ευρωπαϊκές χώρες, όλες οι χώρες του κόσμου δεν θα θέλαμε να ξεσπάσει και πάλι ένας εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των προκλήσεων και των προκλητικών ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», προειδοποίησε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κίεβο ζητάει και άλλα όπλα από τις ΗΠΑ... «για να μην εξαπλωθεί» ο πόλεμος στην Ευρώπη (2023-11-07 00:00:00.0)
Η Ρωσία αυξάνει τις ένοπλες δυνάμεις και οι ΗΠΑ τις αποστολές όπλων (2022-08-26 00:00:00.0)
Ανανεώνουν και ενισχύουν τη «στρατηγική εταιρική σχέση» (2021-11-12 00:00:00.0)
Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση γύρω από Ουκρανία και Κριμαία (2021-04-17 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν η ένταση και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης στην Ανατολική Ουκρανία (2021-04-10 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων (2021-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ