Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΧΑΝΙΩΝ
Προϋπόθεση για τους συνεταιρισμούς το ανεπτυγμένο κίνημα

Μιλά ο Δ. Μπουντρογιάννης, μέλος του ΔΣ του συνεταιρισμού των ηλεκτρολόγων Χανίων

Για το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι συνεταιρισμοί στις άγριες συνθήκες της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», της ανελέητης επίθεσης που δέχονται οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και για τα οφέλη που προσφέρουν οι συνεταιρισμοί που λειτουργούν σήμερα, μίλησε στο «Ρ» ο Δ. Μπουντρογιάννης, μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών του νομού Χανίων. Ο Δ. Μπουντρογιάννης είπε μεταξύ άλλων ότι όπου υπάρχει ανεπτυγμένο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχει και ανεπτυγμένο συνεταιριστικό κίνημα, καταδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος και της ενίσχυσης των συνεταιρισμών, ενώ μεταξύ των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί αναφέρθηκε με έμφαση στο διασυρμό που έχουν δεχτεί από τους κρατικούς μηχανισμούς με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις τους. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Ποια είναι η πείρα και τα συμπεράσματα από τη δράση του συνεταιρισμού των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών στα Χανιά;

- Κατ' αρχάς θα πρέπει να αναφερθούμε γενικά στο συνεταιριστικό κίνημα και να πούμε ποια είναι τα οφέλη που έχουν οι μικροί και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες από την ανάπτυξή του. Εκτιμώ ότι μια σωστή ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρώτες ύλες σε χαμηλό κόστος, χρηματοδότηση στις μικρότερες επιχειρήσεις, όπως επίσης θα μπορούσε να καλύψει κενά στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση των μελών των συνεταιρισμών στις νέες τεχνολογίες. Μπορούμε να πούμε ότι γεγονός είναι πως αυτό που χαρακτηρίζει τους συνεταιρισμούς είναι η διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών και στους όρους συνεργασίας μεταξύ των συνεταιρισμένων, πράγμα το οποίο δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Δεν υπάρχει ο ανελέητος ανταγωνισμός και το αλληλοφάγωμα μεταξύ των επαγγελματοβιοτεχνών μελών του συνεταιρισμού. Οι συνεταιρισμοί με την παρουσία τους, αλλά και με το μέγεθός τους μπορούν να έχουν σημαντική παρέμβαση στη διαμόρφωση του ανταγωνισμού, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ μπορούν να βοηθούν και το καταναλωτικό κοινό, αλλά και την εθνική οικονομία. Ο συνεταιρισμός των Χανίων ιδρύθηκε το 1979, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών τόσο στο κομμάτι του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού όσο και στον εξοπλισμό των κατοικιών. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και ο τζίρος του υπερβαίνει το 1 δισ. Μόνο θετικά οφέλη μπορούν να απαριθμήσουν οι συνεταίροι και το καταναλωτικό κοινό με τις φτηνές τιμές στις οποίες προσφέρονται τα είδη χάρη στην ύπαρξη συνεταιρισμού στην πόλη μας. Η παρέμβαση του συνεταιρισμού είναι καθοριστική στη διαμόρφωση των τιμών.

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ
Από παλαιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ
-Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί και σε ποιο βαθμό αυτές έχουν να κάνουν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο;

- Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι το κλίμα μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι συνεταιρισμοί είναι εχθρικό. Εχει καταργηθεί κάθε ίχνος κινήτρου για τη συμμετοχή των συναδέλφων. Π.χ. η απαλλαγή του χαρτοσήμου και με την καθιέρωση του ΦΠΑ καταργήθηκε, η διαφάνεια που υπάρχει στους συνεταιρισμούς δεν επιτρέπει την πρόσβασή τους στις προμήθειες του Δημοσίου, γιατί εκεί «παίζουν» και διαπλεκόμενα συμφέροντα οπότε διαμορφώνονται άνισοι όροι. Ενα άλλο σημείο που αξίζει να σημειώσουμε είναι η επίθεση ενάντια στους γεωργικούς συνεταιρισμούς για την αποτυχία των οποίων δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο μηχανισμός της εκάστοτε κυβέρνησης που, λειτουργώντας ρουσφετολογικά διέσυρε στα μάτια όλου του κόσμου το συνεταιριστικό κίνημα. Και δε φτάνουν όλα αυτά, ήρθε και η δυσβάσταχτη φορολογία με το 35%. Ενώ σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει η τάση από τους κυβερνώντες να μειώνουν το ποσοστό, στους συνεταιρισμούς το 35% δεν το μειώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ανώνυμες εταιρίες ο συντελεστής φορολόγησης μειώθηκε από τις κυβερνήσεις από 52% σε 37% πηγαίνοντας προς το 35%.

- Πώς αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ τους συνεταιρισμούς σήμερα;

- Είναι κοινή διαπίστωση ότι όπου υπάρχει ανεπτυγμένο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχει και ανεπτυγμένο συνεταιριστικό κίνημα. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Γενικά το συνδικαλιστικό κίνημα στα μεσαία στρώματα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι πλειοψηφίες το συνεταιριστικό κίνημα το έχουν βάλει «στην πάντα», θεωρώντας ότι πρέπει να λειτουργήσει μέσα στον ανταγωνισμό και όσο αντέξει. Σήμερα, δηλαδή, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν παρεμβαίνει όπως γινόταν στη δεκαετία του '80 στη στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος. Ακόμα και στις γενικές συνελεύσεις των τριτοβάθμιων οργάνων όπως είναι η ΓΣΕΒΕΕ η αναφορά από τις πλειοψηφίες στο συνεταιριστικό κίνημα είναι ελάχιστη. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος καλυτερεύει τη θέση των μικρών και των αυτοαπασχολούμενων μέσα στην επίθεση που δέχονται και μόνο με ένα υγιές και δυνατό συνεταιριστικό κίνημα θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις που έχουμε. Θα μπορούσε κανείς να κάνει και έκκληση σε όλους τους συναδέλφους ΕΒΕ ότι προς το συμφέρον τους είναι να συνεταιριστούν για να παλέψουν το μεγάλο οργανωμένο πολυεθνικό κεφάλαιο, που γνώμονα έχει τη μεγιστοποίηση των κερδών του μέσα και από την εξαφάνιση της μικρής επιχείρησης.


Μ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ