Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πελώρια «γιατί;» για τους εργάτες που δεν γύρισαν σπίτι τους...

Το εργοδοτικό έγκλημα στο βωμό του κέρδους κατήγγειλε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή στο Γυμνό

Ο Γ. Μαρίνος στο Γυμνό Ερέτριας
Ο Γ. Μαρίνος στο Γυμνό Ερέτριας
Οι τρεις νεκροί εργάτες και ο τραυματίας συνάδελφός τους, που κεραυνοβολήθηκαν από 20.000 βολτ κατά τη διάρκεια εργασιών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, το μεσημέρι της Πέμπτης στο χωριό Γυμνό Ερέτριας στην Εύβοια, έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα των νεκρών και σακατεμένων της εργατικής τάξης, θυσία στο βωμό του κέρδους.

Στον τόπο του εργοδοτικού εγκλήματος βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας. Η παγωμάρα και τα «γιατί;» ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των κατοίκων με τους οποίους μίλησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, καθώς δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι μπροστά στα μάτια τους χάθηκαν ξαφνικά οι ζωές τριών ανθρώπων που πάλευαν για το μεροκάματο.

Σε δήλωσή του ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Από εδώ, από το χωριό Γυμνό της Ερέτριας, τον τόπο όπου σκοτώθηκαν οι τρεις εργάτες, εργολαβικοί εναερίτες που ήταν κρεμασμένοι στις κολόνες της ΔΕΗ ΑΕ, καταγγέλλουμε το νέο έγκλημα κατά της εργατικής τάξης.

Πρόκειται πραγματικά για έγκλημα. Οι εργάτες κεραυνοβολήθηκαν από το ρεύμα. Είναι θύματα της εργοδοσίας και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, της εντατικοποίησης της δουλειάς και της έλλειψης μέτρων προστασίας, που διαπερνούν όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Δούλευαν σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς να γίνει διακοπή ρεύματος. Τόσο υπολογίζεται η ζωή των εργαζομένων που γεμίζουν τον κατάλογο των λεγόμενων εργατικών ατυχημάτων, των εργοδοτικών εγκλημάτων.

Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες, να πληρώσουν οι ένοχοι.

Μέσα από αυτήν την τραγωδία, μέσα από τις τραγωδίες που βιώνει η εργατική τάξη στους τόπους δουλειάς, αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη της έντασης του αγώνα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων, τονίζεται η μεγάλη σημασία της σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου για την αντιλαϊκή πολιτική, με το εκμεταλλευτικό σύστημα που αντιμετωπίζει τη ζωή των εργαζομένων ως αναλώσιμο υλικό.

Σε αυτόν τον δρόμο τιμούμε τους αδικοχαμένους εργάτες.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών αδικοχαμένων εργατών και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον εργάτη που τραυματίστηκε».

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας περιόδευσε στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στη Χαλκίδα, και συγκεκριμένα στην κεντρική αποθήκη, από όπου οι εργολάβοι φορτώνουν τα υλικά για την εκτέλεση των εργασιών. Αμέσως μετά βρέθηκαν στα γραφεία και στο εργοτάξιο του ΔΕΔΔΗΕ, συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν σε μαζική συσπείρωση στα σωματεία, σε διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής τους.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους συνδικάτα από τον κλάδο της Ενέργειας και άλλους χώρους δουλειάς, εκφράζοντας παράλληλα συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους των νεκρών εργαζομένων.

«Καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που έχουν αφήσει ελεύθερους τους κατασκευαστές και τους εργολάβους να διαμορφώνουν σύγχρονα κάτεργα για τους συναδέλφους μας, με αποτέλεσμα να μετράμε σχεδόν καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής και προσθέτει:

«Το Σάββατο 27 Μαρτίου, συνάδελφος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης έπεσε από τον τέταρτο όροφο σε ανακαίνιση στην περιοχή του Ταύρου, με αποτέλεσμα πολλαπλά κατάγματα και να εισαχθεί στην Εντατική. Την Πέμπτη 1η Απρίλη τρεις συνάδελφοί μας στην Εύβοια έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε, διότι δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

Συνεχίζοντας ξεκαθαρίζει: «Δεν φταίει η κακιά η ώρα! Δεν είναι απροσεξία της στιγμής! Οι αντεργατικοί νόμοι, τα ωράρια - λάστιχο, η 10ωρη εργασία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι που ρίχνουν νερό στον μύλο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τους κάνουν να αισθάνονται ασφαλείς για να λειτουργούν όπως θέλουν. Οι εργοδότες βλέπουν ως κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους. Θα μας βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους. Οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας». Ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο τραυματίας εργαζόμενος έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες. Πρόκειται για τον εργοδηγό του εργολαβικού συνεργείου, τον μηχανικό και την επιβλέπουσα το έργο, στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, βαριές σωματικές βλάβες και για παραβάσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια των εργασιών. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των πραγματογνωμόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ