Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
«Ψήνεται» η νέα συμφωνία για τις βάσεις

Τη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και γενικά τη διμερή στρατιωτική συνεργασία ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε στενές συνεννοήσεις με την Ουάσιγκτον, ώστε οι Αμερικανοί να διευρύνουν περαιτέρω το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στη χώρα, με επέκταση εγκαταστάσεων που ήδη χρησιμοποιούν (π.χ. Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) ή ανάπτυξή τους και σε νέες (π.χ. Σκύρο, Καβάλα), οι δε ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν ακόμα πιο σύνθετα και επικίνδυνα ευρωατλαντικά καθήκοντα στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «CENTER TV»: «Είμαστε σε φάση αναδιατύπωσης και βελτίωσης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με κάποιες επιπλέον προβλέψεις που συζητάμε αυτή τη στιγμή, ομάδες διαπραγμάτευσης αυτή την ώρα». Διευκρίνισε ότι «μεταξύ άλλων εξετάζουμε και επιμήκυνση συμφωνίας χρονικής, εξετάζουμε και προσθήκη κάποιας δήλωσης σχετικά με συνδρομή προς εμάς, όλα αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι φρόντισε να αναφερθεί και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ως ενεργειακούς και στρατιωτικούς κόμβους: «Αναφέρομαι και στα δύο λιμάνια διότι οι Αμερικανοί επενδυτές τα βλέπουν συνδυαστικά. Η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα έχουν ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.

Την Πέμπτη, εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε συζητήσεις» για τη νέα Στρατιωτική Συμφωνία με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, είπε ότι οι «διαπραγματεύσεις προχωρούν», με «πρόθεση και των δύο μερών να ολοκληρωθούν το συντομότερο, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού» αν είναι δυνατό, ώστε - σύμφωνα με άλλες πηγές - να πέσουν υπογραφές σε ειδική φιέστα τον Οκτώβρη, στη συμπλήρωση μιας διετίας από την προηγούμενη «επικαιροποίηση» της αρχικής Συμφωνίας του 1990.

Ετοιμασίες για Λιβύη

Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, είχε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης ενόψει των επισκέψεων του Ευρωενωσιακού αξιωματούχου, την ερχόμενη βδομάδα, στη Λιβύη και την Τουρκία, καθώς και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λιβύη την Τρίτη.

Θυμίζουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Τρίπολη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, για συνάντηση με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Οπως ανέφερε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση και αποκατάσταση των σχέσεων με μια σημαντική - όπως τη χαρακτήρισε - χώρα της περιοχής. Απέφυγε να απαντήσει αν θα τεθεί και θέμα ακύρωσης του περιλάλητου τουρκολιβυκού μνημονίου διαμοιρασμού θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης. Επέμεινε μόνο ότι η πολιτική της κυβέρνησης «δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλου».

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη (είχε ανασταλεί τον Ιούλη του 2014), ενώ μετέβη ήδη στη χώρα ο Ελληνας επιτετραμμένος με κλιμάκιο για να προετοιμάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Διεργασίες στο Κυπριακό

Τέλος, τηλεδιάσκεψη με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει και της επίσκεψης στην Αγκυρα, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι επαφές των Ευρωπαίων αξιωματούχων πυκνώνουν καθώς στα τέλη του μήνα (27 - 29/4) έχει προγραμματιστεί και η άτυπη 5μερής Διάσκεψη για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ στη Γενεύη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λευκωσίας, ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «να εμπλακεί εποικοδομητικά στην άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης».

Στο μεταξύ, την Πέμπτη βρέθηκε στα Κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, όπου μεταξύ άλλων επιθεώρησε τα έργα που προχωρούν για την ανάπτυξη βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή Γιουβερτσινλίκ (χωριό Αχερίτου) στην επαρχία Αμμοχώστου. Το έργο προβλέπεται σε συμφωνία που Αγκυρα και ψευδοκράτος υπέγραψαν πριν από κάποιους μήνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ναρκοπέδιο» για τον λαό οι συμμαχίες της αστικής τάξης (2021-03-31 00:00:00.0)
Παζάρια για τη νέα «μεταβατική» κυβέρνηση (2020-11-17 00:00:00.0)
Παζάρια γεωπολιτικής επιρροής και μετά τη «μόνιμη εκεχειρία» (2020-10-27 00:00:00.0)
Σχέδιο για νέα διάσκεψη στις 5 Οκτώβρη στο Βερολίνο (2020-09-22 00:00:00.0)
Εκκλήσεις για εκεχειρία (2020-05-21 00:00:00.0)
«Στρατηγικά σημεία» για το ξεδίπλωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων τα λιμάνια της χώρας (2020-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ