Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργασιακή ανασφάλεια για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού

Την εργασιακή ανασφάλεια και τις καθυστερήσεις πληρωμών στους συμβασιούχους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ στη διαφύλαξη και αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καταγγέλλει το ΚΚΕ και ζητά την αποκατάστασή τους, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οπως εξηγείται στην Ερώτηση: «Οι συμβασιούχοι ΙΔΟΧ του υπουργείου Πολιτισμού, στον τομέα της διαφύλαξης και αποκατάστασης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εργάζονται με "ημερομηνία λήξης", ακόμα και με δίμηνες συμβάσεις, μεταξύ των οποίων υπάρχει μεγάλο διάστημα ανεργίας. Περιπλανιούνται από σύμβαση σε σύμβαση πριν αυτές λήξουν, προσπαθώντας να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερο διάστημα άνεργοι. Πρόκειται για εργαζόμενους με ειδικότητες αρχαιολόγων, ΤΕ και ΔΕ συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, σχεδιαστών, ΔΕ και ΥΕ εργατοτεχνιτών, ΥΕ εργατών κ.λπ., που απασχολούνται κυρίως - αν όχι αποκλειστικά - στο υποστελεχωμένο υπουργείο Πολιτισμού και σπάνια έχουν επαγγελματική διέξοδο σε κάποιον άλλον φορέα.

Πέρα από την εργασιακή ανασφάλεια, έχουν να αντιμετωπίσουν και πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο παλιό όσο και οι συμβασιούχοι. Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο, που από τους χιλιάδες ΙΔΟΧ που έχουν περάσει από το υπουργείο, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην έχει βιώσει έστω και μια φορά σε μια σύμβαση την απληρωσιά. Το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι είναι πάντοτε ένα αίνιγμα, αφού κάθε φορά το υπουργείο συναντά δήθεν ανυπέρβλητα ή αναπάντεχα εμπόδια, που παρακωλύουν την εκτέλεση της πληρωμής τους. Οι εργαζόμενοι κάθε φορά προσπαθούν μάταια να ακολουθήσουν το νήμα της γραφειοκρατίας, για να βρούνε το δίκιο τους, αφού γίνονται μπαλάκι μεταξύ υπουργείων, Περιφερειών, Εφορειών Αρχαιοτήτων, λογιστηρίων, Τράπεζα της Ελλάδας και όποιου άλλου φορέα μπορεί να εμπλέκεται.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση σε σχέση με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων, στο έργο "Συντήρηση των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών και ξύλινων στοιχείων των όψεων στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων", το οποίο υλοποιείται με τη μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ). Από την αρχή του έργου, τον Σεπτέμβριο του 2020, οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ έχουν πληρωθεί μόνο δυο φορές (η μια εξ αυτών μετά τα Χριστούγεννα).

Η συγκεκριμένη υπηρεσία (ΔΣΑΝΜ) φημίζεται για τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών στους συμβασιούχους της. Στα περισσότερα έργα που εκτελεί ανά την επικράτεια, οι συμβασιούχοι, που μάλιστα έχουν ξεσπιτωθεί για να δουλέψουν για λίγους μήνες, δεν μπορούν οικονομικά πλέον να αντεπεξέλθουν».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό:

  • Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων ΙΔΟΧ, στη διαφύλαξη και αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μέχρι να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου να γίνεται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις η καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων ΙΔΟΧ στη διαφύλαξη και αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις (2017-04-13 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα οι έκτακτοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού (2017-02-23 00:00:00.0)
Απεργίες εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (2017-02-21 00:00:00.0)
Απαιτείται μόνιμο προσωπικό στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων (2017-02-02 00:00:00.0)
Οχι στη δουλειά με μισθούς πείνας και με «μπλοκάκι» (2016-10-04 00:00:00.0)
Στην «Ταινιοθήκη» η προστασία της κινηματογραφικής κληρονομιάς (2014-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ