Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μέρα πανελλαδικής δράσης εργαζομένων στα πανεπιστήμια

Την Τρίτη 13/4

Πρωτοβουλία για μέρα πανελλαδικής δράσης εργαζομένων στα πανεπιστήμια στις 13/4 ανέλαβαν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν μέχρι στιγμής: Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) ΕΜΠ, Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΓΠΑ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο κοινό κάλεσμά τους σχολιάζουν μεταξύ άλλων ότι «εδώ και πάνω από έναν χρόνο τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για τους φοιτητές, αλλά ανοιχτά για οτιδήποτε αφορά την επιχειρηματική λειτουργία και - πλέον... - και την αστυνομία». Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και «επιχειρεί να φορτώσει την ευθύνη για την αδιέξοδη και αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας στις πλάτες μας, στοχοποιώντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τη νεολαία», ενώ δείχνουν ότι τα σημερινά προβλήματα πατούν πάνω στη διαχρονική πολιτική που ασκείται στην Ανώτατη Εκπαίδευση: «Την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις έχουν αποψιλώσει τα πανεπιστήμια από πόρους και διδακτικό προσωπικό. Η ούτως ή άλλως ανεπαρκής χρηματοδότηση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70%. Υπάρχουν τεράστια κενά σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, δεν αναπληρώνονται ούτε καν οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται. Ο αριθμός των συμβασιούχων εργαζομένων όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και το ποσοστό τους έναντι των μονίμων αυξάνονται σταθερά, όπως και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων, με τις κάθε είδους υποτροφίες. Η κατάσταση αυτή αφήνει το αποτύπωμά της σε όλες τις λειτουργίες των πανεπιστημίων, με τεράστιες συνέπειες στις σπουδές και την έρευνα, στη φοιτητική μέριμνα κ.ο.κ.».

Απέναντι σε όλα αυτά, διδάσκοντες και εργαζόμενοι παίρνουν πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης στους εξής άξονες:

  • Μαζί με τους φοιτητές, οργανώνουν διά ζώσης μαθήματα σε κάθε Σχολή, Τμήμα, εξάμηνο, διεκδικώντας να ανοίξουν άμεσα οι σχολές, με όλα τα μέτρα προστασίας.
  • Οργανώνουν κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις σε Πρυτανείες, Κοσμητείες, ΕΛΚΕ, ΜΟΔΙΠ κ.λπ. με αιχμή να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, βάζοντας μπλόκο στους μηχανισμούς προώθησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια.
  • Πρωτοστατούν για την οργάνωση της πάλης των συμβασιούχων, ανοίγοντάς τους τις πόρτες των συνδικάτων, οργανώνοντας καμπάνια εγγραφών στα αντίστοιχα Σωματεία και Συλλόγους.

Στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης, ήδη οργανώνονται σε πολλά Ιδρύματα της χώρας πολύμορφες σχετικές πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ