Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Εξευτελιστικές τιμές για τις πατάτες, αισχροκερδούν οι μεγαλέμποροι

Για ακόμη μία χρονιά, οι παραγωγοί πατάτας στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή, που δούλευαν όλο το χρόνο, κάνοντας τεράστια έξοδα με βάση το υψηλό κόστος παραγωγής, βλέπουν μεγάλο μέρος της σοδειάς τους να δίνεται σε τιμές κόστους, την ώρα που μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αισχροκερδούν σε βάρος τους.

Οπως καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, «με το "καλημέρα" της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής, οι μεγαλέμποροι μας χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κ.λπ. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια πενταετία κατρακύλας και χαμένων εισοδημάτων, για τα οποία καμία κυβέρνηση δεν αποζημίωσε ουσιαστικά. Φέτος, λοιπόν, αφού καλλιεργήθηκε κλίμα τρομοκρατίας από μεγαλέμπορους της περιοχής, ότι δήθεν η τιμή της πατάτας θα πέσει στα τάρταρα το επόμενο διάστημα, εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς. Αφενός να βγάλουν πρόωρα τις καλλιέργειές τους (μην τυχόν και τους μείνουν απούλητες εάν περιμένουν για καλύτερες τιμές) και αφετέρου να είναι και ευχαριστημένοι με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν τώρα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των 45 λεπτών που δίνουν οι μεγαλέμποροι - από την οποία ο Σύλλογος δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω - δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών, οριακά καλύπτει το κόστος παραγωγής, πολύ δε περισσότερο δεν αφήνει εισόδημα για τη χρονιά. Αλλωστε, όλα τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί πουλάνε την πατάτα σε μεγαλεμπόρους - μεγαλοσυσκευαστές ακόμα και με 20 λεπτά το κιλό και τελικά ο καταναλωτής την αγοράζει από το ράφι των μεγάλων σούπερ μάρκετ με 1 ευρώ περίπου.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί τους παραγωγούς να μην πανικοβάλλονται και να μην πέφτουν στην παγίδα των εμπόρων, οι οποίοι έχουν σκοπό να γεμίσουν τις αποθήκες τους όσο πιο σύντομα γίνεται, με όσο το δυνατόν φθηνότερο προϊόν. Ταυτόχρονα τονίζει πως η απάντηση θα δοθεί μαζικά με την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο.

Ο Σύλλογος διεκδικεί:

  • Κατώτατη εγγυημένη τιμή των προϊόντων.
  • Να αναπληρωθεί στο 100% τώρα το χαμένο εισόδημα το φετινό και των προηγούμενων ετών, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενης παραγωγής. Να είναι ακατάσχετη η οποιαδήποτε αποζημίωση.
  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
  • Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και από τις εισφορές στον ΓΟΕΒ.
  • Αμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να υπάρξει κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ