Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τον παγετό

Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% διεκδικούν οι αγροτικοί σύλλογοι

Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή προκάλεσε ο παγετός που χτύπησε τον νομό Λάρισας και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου την περασμένη Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Φλεβάρη μέχρι και σήμερα υπήρξαν στην ευρύτερη περιοχή πέντε παγετοί οι οποίοι χτύπησαν όλων των ειδών τις καλλιέργειες. Ο τελευταίος παγετός έδωσε τη χαριστική βολή, καθώς κατέστρεψε σχεδόν το σύνολο των αμπελώνων του δήμου Τυρνάβου, αλλά και αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Παρόμοια προβλήματα εντοπίστηκαν στα Φάρσαλα και την Αγιά.

Οι αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα χωράφια τους. Ταυτόχρονα, η απόγνωση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο παγετός χτύπησε μια περιοχή όπου οι κάτοικοί της ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν και να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμοί τον Μάρτη, με πολλούς από αυτούς να μένουν ακόμα σε οικίσκους, να μην έχουν πάρει τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές ή το επίδομα ενοικίου, να τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης. Ταυτόχρονα δεν έχει προχωρήσει το αίτημά τους για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα για τον κορονοϊό.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες. Με περιοδείες στα χωριά και ανακοινώσεις τους, ανέδειξαν τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και ΕΛΓΑ, κάλεσαν τους βιοπαλαιστές αγρότες σε εγρήγορση και οργανωμένη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Σ' αυτό το πλαίσιο, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Μαζί με το αίτημα για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις, οι αγροτικοί σύλλογοι διεκδικούν μεταξύ άλλων να δοθούν άμεσα προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν, τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση, να παγώσει κάθε οφειλή (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δήμο κ.ά.). Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν πως παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης και έργων προστασίας, αυτά δεν υλοποιούνται, αφού θεωρούνται «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως αν υπήρχε με ευθύνη και έξοδα του κράτους ένα σύστημα ανεμομεικτών, θα μπορούσε να μετριαστεί το πρόβλημα.

Δίπλα στους πληγέντες το ΚΚΕ

Κοντά στους πληγέντες αγρότες του δήμου Τυρνάβου και πιο συγκεκριμένα στο Δαμάσι βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη. Στην περιοδεία συμμετείχε και ο Στέλιος Χατζηκράχτης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τυρνάβου και ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου. Κατά την επίσκεψη, ο Γ. Λαμπρούλης ενημερώθηκε από αγρότες και τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας, Γιώργο Τσανάκα, για τις τεράστιες καταστροφές.

Ο Γ. Λαμπρούλης δήλωσε ότι το Κόμμα στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αφού αυτά απαντάνε σήμερα στις ανάγκες τους, για να προστατεύονται ουσιαστικά από τις φυσικές καταστροφές, να μπορούν να μείνουν στην παραγωγή και να επιβιώνουν. Δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στη Βουλή, τονίζοντας ακόμα πως «βουλευτές της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων δηλώνουν "συμπάσχοντες" με τους πληγέντες αγρότες, κρύβοντας ότι επί της ουσίας και στην πράξη υπηρετούν την πολιτική που αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι "της μοίρας τους γραφτό" όποτε βρέχει, όποτε ρίχνει χαλάζι, ή όποτε έχει έναν παγετό, να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ