Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΚΙΝΑ
Εντονες αντιδράσεις για το μολυσμένο νερό από τη Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενάντια στην απόφαση της Ιαπωνίας να ρίξει στη θάλασσα μολυσμένο νερό από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, όπως έγινε γνωστό χτες.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο με βάση το οποίο σε δύο χρόνια θα ξεκινήσει τη ρίψη στη θάλασσα άνω του 1 εκατομμυρίου τόνων μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 υπέστη τεράστιες ζημιές, ανοίγοντας νέο ασκό του Αιόλου για την ασφάλεια εκατομμυρίων κατοίκων και όλου του γύρω περιβάλλοντος.

Το Τόκιο ισχυρίζεται ότι η επεξεργασία που έγινε απομάκρυνε επικίνδυνες ουσίες από το νερό, όμως οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά για ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, το τρίτιο, που δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το νερό.

Αντιδράσεις μεταξύ άλλων εκφράζονται και από ενώσεις αλιέων, που ανησυχούν για επιπτώσεις στον κλάδο τους.

Μετά τις ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, το νοτιοκορεατικό ΥΠΕΞ κάλεσε στη Σεούλ για διαμαρτυρία τον Ιάπωνα πρέσβη, Κ. Αϊμπόσι.

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η Κίνα, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν να μιλά για μέτρο «ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό», που «θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Τόκιο οφείλει να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα, τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ιαπωνία ήταν ...διαφανής στην απόφασή της και φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση που συνάδει με τα παγκοσμίως αποδεκτά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ