Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Κατακλύζονται τα νοσοκομεία, καθυστερούν οι εμβολιασμοί

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 139 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 3 εκατ., συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν την απόφασή τους για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», παρατείνοντας την αναστολή στη χορήγησή του, καθώς διερευνούν ορισμένες περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων σε εμβολιασμένους. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται την επόμενη βδομάδα.

Η Ινδία ανακοίνωσε χτες 200.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο και πάνω από 1.000 θανάτους. Τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, υγειονομικοί αναφέρουν χαοτικές σκηνές, μεγάλες ελλείψεις σε κρεβάτια και οξυγόνο. Η αποκλειστική δέσμευση νοσοκομείων και κλινών για ασθενείς με κορονοϊό αποκλείει ασθενείς με άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο. Σε αυτό το φόντο η Ινδία ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» για επείγουσα χρήση, ενώ έχει περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου της «AstraZeneca». Επίσης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε γρήγορη έγκριση εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ και τη δύση και κάλεσε «κατασκευαστές, όπως οι "Pfizer", "Moderna", "Johnson & Johnson", να έρθουν το συντομότερο δυνατόν» για χρήση, παρασκευή, εμφιάλωση και ολοκλήρωση. Η «Pfizer» είπε ότι εξετάζει να φέρει το εμβόλιό της στην Ινδία μετά την απόσυρση της αίτησής της το Φλεβάρη.

Αντίστοιχα σε Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, καθώς αυξάνονται εκθετικά τα κρούσματα.

Η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των 100.000 νεκρών από Covid-19, περίπου 6.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και σχεδόν 300 θάνατοι καταγράφονται καθημερινά τον Απρίλη. Παρά τη σφοδρότητα του πρώτου κύματος της πανδημίας (σχεδόν 30.000 νεκροί μέχρι τα μέσα Μάη του 2020), η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφεί από τα τέλη Οκτώβρη (περίπου 65.000), καθώς δεν πάρθηκαν τα αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης αλλά και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Νέες συμφωνίες παραγωγής του ρωσικού εμβολίου

Στη Ρωσία συνεχίζεται η αύξηση των θανάτων με περίπου 300 - 400 νεκρούς καθημερινά και πάνω από 104.000 συνολικά (με συντηρητικούς υπολογισμούς). Στο μεταξύ, οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, παρότι στη Ρωσία έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί τρία εμβόλια. Η παραγωγική δυνατότητα παραμένει μικρή και το βάρος δίνεται στην εξαγωγή τους, στο πλαίσιο της «διπλωματίας των εμβολίων». Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε λόγο για «μικρή ζήτηση για εμβολιασμούς», που «αυξάνεται σταδιακά», αναφέροντας ότι... «είναι μάλλον ζήτημα των γιατρών (...) και της στάσης του πληθυσμού γενικώς ως προς τους εμβολιασμούς».

Στη Σερβία η πλήρης παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» και του κινεζικού της «Sinopharm» «θα ξεκινήσει σε 6 - 10 μήνες», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, λέγοντας πως επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου «Torlak» γίνεται η «προσυσκευασία». Στο εν λόγω Ινστιτούτο, στο Βελιγράδι, ξεκίνησε από προχτές η παραγωγή της πρώτης παρτίδας των ρωσικών εμβολίων τα οποία θα διατεθούν προς χρήση στις αρχές Ιούνη. Ο Βούτσιτς τόνισε ότι όταν θα ανοίξει και το εργοστάσιο της κινεζικής «Sinopharm» οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό στη Σερβία θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. δόσεις ετησίως (με πληθυσμό 7 εκατ.).

Ακόμη, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέγραψε συμφωνία για τη μεταφορά της τεχνολογίας και την παραγωγή του «Sputnik V» με την «GL Rapha», μία από τις κορυφαίες εταιρείες βιοτεχνολογίας της Νότιας Κορέας, και τη θυγατρική της «ISU ABXIS», όπως ανακοινώθηκε χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ