Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτικά παιχνίδια και ψηφοθηρία σε βάρος των αποδήμων

Η παρέμβαση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα

Τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των αποδήμων και η προσπάθεια να στηθεί ένα αποπροσανατολιστικό επικοινωνιακό σόου από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με «ουρά» το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, έγιναν ορατά κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πάνω στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, όπου προβλέπεται η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων που θέτει ο ισχύων νόμος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αποδεχτεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πρόσθεσε βέβαια, διευκρινίζοντας, πως «όταν η κυρία Τζάκρη δήλωνε στον "Εθνικό Κήρυκα" ότι εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της διασποράς, την αλήθεια έλεγε και διατύπωνε τη φιλοδοξία της. Οταν θα το επιτρέψουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί και έχουμε μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, θα δείτε κατά τη γνώμη μας βέλτιστη πρόταση στη Βουλή. Εξέφραζε ένα δικαίωμα κάθε κόμματος να θέλει, όταν το επιτρέψει ο λαός, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, είπε ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο γιατί μετά τις δηλώσεις Τζάκρη θεώρησε πως «ξαφνικά - πρέπει να πω - αλλά ταυτόχρονα πολύ ευπρόσδεκτα, οι συνθήκες και οι πολιτικοί συσχετισμοί μετεβλήθησαν. Αυτό δημοσίως δηλώθηκε». Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα: «Ερχεστε εσείς και λέτε, χωρίς κανέναν περιορισμό. Γιατί δεν συμφωνούμε σε αυτό το θέμα και να δούμε πού διαφωνούμε στα υπόλοιπα;».

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν καθορίστηκε πότε θα γίνουν οι επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, ούτε πότε το νομοσχέδιο θα πάει - αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο - στην Ολομέλεια.

Αντιμετωπίζετε τους απόδημους σαν κουκιά

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο έθεσε το ερώτημα «ποιο είναι το νόημα της σημερινής συζήτησης, όταν υπάρχει νόμος ψηφισμένος και όταν αυτό που θα είχε νόημα θα ήταν να γίνει μία συζήτηση, βεβαίως και σε αυτήν την Επιτροπή και στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, για να δούμε πώς προχωράει η εφαρμογή αυτού του νόμου και τι ζητήματα προκύπτουν;», προσθέτοντας ότι «σε μια περίοδο που ο λαός δίνει μία μάχη ζωής, η πολιτική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών - επειδή έκανε δηλώσεις η κ. Τζάκρη, ανεκδιήγητες λέμε εμείς - είναι να φέρει έναν τέτοιο νόμο, για να στήσουμε εδώ ένα επικοινωνιακό δικομματικό σόου;», έναν «αποπροσανατολιστικό καβγά;».

Στην ουσία, τόνισε, αυτό που αποδεικνύεται είναι «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός όλων σας, τα πολιτικά παιχνίδια που παίζετε στις πλάτες των αποδήμων, και αποδεικνύεται η απροκάλυπτη και αποκρουστική ψηφοθηρία που κάνετε. Ολα τα παραπάνω, όλη αυτή η συζήτηση είναι ενδεικτική τού πώς αντιμετωπίζετε τους απόδημους. Τους αντιμετωπίζετε ως κουκιά».

Ο Γ. Γκιόκας ανέδειξε ότι ενώ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους ευθύνονται για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους, «οι θύτες έρχονται να εμφανιστούν ως προστάτες. Τεράστια υποκρισία!».

Εξάλλου, συνέχισε, το ...ενδιαφέρον τους για τους απόδημους και για το να «έχουν φωνή» το δείχνουν και με το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχουν κάνει τίποτα για λύσουν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι, αλλά τα οξύνουν και τα διογκώνουν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ σχετικά με το κλείσιμο τμημάτων ελληνικής γλώσσας σε Μελβούρνη, Βερολίνο, Σίδνεϊ, Βουδαπέστη και αλλού, τα προβλήματα με τις λίστες αναμονής στα προξενεία της Αυστραλίας, για τα οποία καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Αναφέρθηκε στις αντιδραστικές προτάσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που παρά τις διαφοροποιήσεις τους αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση θα καθορίζουν αν στην Ελλάδα θα υπάρχει 8ωρο ή 10ωρο κ.ο.κ.

Επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, που στέκεται στο πλευρό των ομογενών και παλεύει για τα δικαιώματά τους, θέτοντας τους τρεις άξονες που από τη μία διευκολύνουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και από την άλλη διαμορφώνουν ένα εκλογικό σώμα που προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εξωτερικό: Να υπάρχουν πραγματικοί κοινωνικοί και οικονομικοί δεσμοί, η διαπίστωση ενός ελάχιστου χρόνου παρουσίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια και η αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ