Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Νέες ρυθμίσεις για fast track επενδύσεις

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα απλούστευση των διαδικασιών για fast track επενδύσεις σε όλους τους τομείς, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των κατοίκων και του περιβάλλοντος,

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέδειξε ότι αυτό έρχεται να συμπληρώσει το νόμο 4442/2016 του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν μνημονιακή υποχρέωση και για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας καθόριζε ότι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά τομείς, πρώτα θα εκκινούσαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και εκ των υστέρων θα γινόταν ο έλεγχος αν πληρούνται οι προϋποθέσεις εγκατάστασης, ασφάλειας, περιβαλλοντικής προστασίας κ.ο.κ. Τώρα, με τον νόμο αυτό, η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που φτάνουν μέχρι και στην εκ των υστέρων αδειοδότηση για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Αναπηρία, όταν ο κορονοϊός καλπάζει σε αυτές τις ιδιωτικές δομές. Εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ και σε αυτό το άρθρο, τονίζοντας ότι «το κράτος πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία όλων των απαραίτητων δομών προστασίας των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ σε πανελλαδικό επίπεδο».

Επιπλέον, στάθηκε και στο άρθρο που αφορά το Βιομηχανικό Πάρκο στα Οινόφυτα και προβλέπει ότι για τη στήριξη των μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής, καταργείται ο όρος ότι για το στήσιμο βιομηχανίας απαιτούνταν η συναίνεση του 55% των ιδιοκτητών της γης. Και αυτό σε μία περιοχή, όπως τόνισε, που «οι βιομηχανίες αλωνίζουν ανενόχλητες. Εχουν οδηγήσει σε περιβαλλοντολογικά εγκλήματα».

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνονται ακόμα άρθρα που διευκολύνουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και προβλέπουν τη μεταφορά της αρμοδιότητας των εμπορικών σημάτων από το υπουργείο Ανάπτυξης στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης, προσπαθώντας να δείξει πόσο φιλοεπενδυτικό είναι το κόμμα του, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «σε ένα μεγάλο μέρος του αποτελεί συνέχεια μιας πραγματικής μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, μιας μεταρρύθμισης για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποδοχή του νομοσχεδίου που άλλωστε «είναι συνέχεια» του δικού του νόμου, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «κάνει τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ