Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίστηκε το πολυεπίπεδο παζάρι στη Βιέννη

Με διαδοχικές επαφές συνεχίστηκε και χτες στη Βιέννη το πολυεπίπεδο παζάρι γύρω από τη διεθνή Συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ιρανός υφυπουργός Α. Αραγκτσί πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας του 2015 πλην Αμερικανών, συναντώντας διαδοχικά ή σε κλειστή συνεδρίαση Ρώσους, Κινέζους, Βρετανούς, Γερμανούς και Γάλλους αξιωματούχους, καθώς και τον Ισπανό διπλωμάτη Ενρίκε Μόρα, που προεδρεύει στις συνομιλίες στη Βιέννη.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρ. Μέλεϊρ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, με τον Ρώσο πρέσβη στη Βιέννη, Μ. Ουλιάνοφ, να εκτιμά σε ανάρτησή του ότι άφησαν «θετικό αποτύπωμα», ενώ πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο και «ορισμένες ανεπίσημες συναντήσεις».

Από την πλευρά του, ο Ε. Μόρα εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή «όλων στη Βιέννη», εκτιμώντας ότι είναι έτοιμοι να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις, παρά τις δύσκολες εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη Βιέννη βρίσκονται από χτες και Αραβες αξιωματούχοι χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, που αντέδρασαν στη Συμφωνία του 2015, εκτιμώντας ότι δεν διασφάλιζε τα συμφέροντά τους.

Νωρίτερα ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απέρριψε ως «αλαζονικές και ανάξιας προσοχής» τις μέχρι τώρα προτάσεις που προσφέρονται στη Βιέννη, τονίζοντας την ανάγκη για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο δε Ιρανός Πρόεδρος Χ. Ροχανί επανέλαβε ότι η πρόσφατη απόφαση για εμπλουτισμό ουρανίου κατά 60% δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους Ευρωπαίους, αφού το Ιράν «έχει τη δυνατότητα να το εμπλουτίσει ακόμα και κατά 90%, αλλά δεν το κάνει, γιατί δεν θέλει να φτιάξει πυρηνική βόμβα». Πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης για τις επόμενες 100 μέρες είναι η άρση των αμερικανικών κυρώσεων και η αντιμετώπιση της πανδημίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ