Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «NEW SIA GREECE»
Απολύσεις, τηλεργασία και εντατικοποίηση οι «απαντήσεις» της εργοδοσίας

Τα αιτήματα για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα, για τη λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς, για τα προβλήματα που δημιουργούν η τηλεργασία και η εντατικοποίηση, έθεσε στην εργοδοσία το Σωματείο Εργαζομένων στη «New Sia Greece» (πρώην «First Data»), σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της την περασμένη Τρίτη. Το ΔΣ του Σωματείου μετάφερε την έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, που εκφράστηκε άλλωστε και με τη μαζική συμμετοχή στην πρόσφατη στάση εργασίας, στις 9 Απρίλη.

Απαίτησε την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν το τελευταίο δίμηνο, αίτημα που η Διοίκηση της εταιρείας απέρριψε, επικαλούμενη «μείωση δραστηριότητας» και ισχυριζόμενη ότι οι απολύσεις έγιναν με βάση τις «δυνατότητες» και τις «δεξιότητες» κάθε εργαζόμενου. Ωστόσο, το Σωματείο κάνει λόγο για «καταχρηστικές και στοχευμένες» απολύσεις, ενώ υπενθυμίζει και τη σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας προς την εργοδοσία για την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Μάλιστα, σε ερώτηση του Σωματείου αν θα ακολουθήσουν κι άλλες απολύσεις, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν πως «όλα είναι ρευστά» (!).

Το Σωματείο επανέφερε το σύνολο των αιτημάτων του για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία (συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, αύξηση των δρομολογίων των υπηρεσιακών λεωφορείων, συχνές απολυμάνσεις, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, καραντίνα για το προσωπικό στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ, κ.ά.). Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία κάνει «το μέγιστο δυνατό», ενώ η διασπορά έρχεται ...απ' έξω και όχι από τα ελλιπή μέτρα στους χώρους δουλειάς. «Η πείρα που έχουμε από την διαχείριση των κρουσμάτων στο κτίριο του Κρυονερίου είναι αποκαλυπτική. Η εταιρεία αντί άμεσα να βάλει όλο το τμήμα σε καραντίνα και να κάνει τα απαραίτητα τεστ, έφερε τους εργαζόμενους για δουλειά εν αναμονή των αποτελεσμάτων», υπενθυμίζει το Σωματείο και ξεκαθαρίζει ότι η ατομική ευθύνη που κυβέρνηση και εργοδοσία επικαλούνται σε μόνιμη βάση «δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη και την ευθύνη που έχει ο εργοδότης απέναντι στους εργαζόμενους».

Οσον αφορά το καθεστώς της τηλεργασίας, με το οποίο συνεχίζει να δουλεύει η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού, η διοίκηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι παρά μόνο μετά από το τέλος της υγειονομικής κρίσης και υπό προϋποθέσεις, ενώ θα παραμένει «επιλογή» και για το μέλλον, για άλλους εργαζόμενους σε μόνιμη βάση και για άλλους εκ περιτροπής. «Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει!», καταγγέλλει το Σωματείο και επισημαίνει ότι την παγίωση της συγκεκριμένης μορφής εργασίας προωθεί και η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει. Τέλος, για το ζήτημα των υπερωριών, της εντατικοποίησης και των επιβαρυμένων προγραμμάτων, ειδικά στα τμήματα του τηλεφωνικού κέντρου, η μόνη απάντηση που πήρε το Σωματείο είναι ότι τα ...νούμερα δεν δικαιολογούν νέες προσλήψεις εργαζομένων.

Το επόμενο διάστημα «πρέπει να μας βρει ενωμένους, συσπειρωμένους, έτοιμους για μάχη», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις, την κατάργηση του 8ωρου, την επίθεση τα δικαιώματά τους, να δώσουν απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο και να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή τους στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ