Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Απαιτούν άμεσα αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό

Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι βιοπαλαιστές αγρότες

Από την κινητοποίηση στην Ηλεία
Από την κινητοποίηση στην Ηλεία
Μετά το σαρωτικό χτύπημα που δέχτηκαν οι αγρότες από τον παγετό που εκδηλώθηκε στις 9 Απρίλη σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, προκαλώντας ζημιές που φτάνουν το 100% της παραγωγής για χιλιάδες στρέμματα, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες οργανώνουν πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, διεκδικώντας να δοθούν άμεσα προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τον παγετό και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο παγετός αυτός ήταν η «χαριστική βολή» σε πολλούς αγρότες, αφού ήρθε να προστεθεί στις ζημιές που προκάλεσε η «Μήδεια» τον Φλεβάρη (17-18/2) και τρεις στη σειρά παγετοί τον Μάρτη (3/3, 12/3 και 26/3).

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας πραγματοποίησε δυναμική κινητοποίηση, στη διασταύρωση στο χωριό Καράτουλα, για τις ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας και αμπελιού.

Προχτές, πραγματοποιήθηκε μαζική μηχανοκίνητη πορεία με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Αμύνταιο της Φλώρινας, για τις ζημιές που υπέστησαν τα οπωροφόρα δέντρα.

Τη Δευτέρα, 19 Απρίλη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς, διοργανώνουν κινητοποίηση στις 9.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, ενώ στις 9.10 π.μ. θα γίνει η προσυγκέντρωση στην Τούμπα. Το διεκδικητικό πλαίσιο θα επιδοθεί τη μέρα του συλλαλητηρίου στον ΕΛΓΑ, στην Περιφέρεια και τον Δήμο Τυρνάβου, ενώ παράλληλα ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο κάλεσμά τους, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Πλέον είναι γνωστό σε όλους μας ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμή μας. Να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή αν δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής μας, διότι, κύριοι της κυβέρνησης, ο καμένος τη φωτιά δεν την φοβάται. Η υπομονή μας τελείωσε, χορτάσαμε εμπαιγμό και αδικίες, δεν θα δεχτούμε άλλες».

Για το οργανωμένο ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται σε αυτήν, το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή, του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων είναι μέσα στα βασικά ζητήματα πάλης τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς. Ολες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται οι καταστροφές, όπως η τωρινή, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Σε αυτήν τη βάση, καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται, να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση, να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες των χωριών της ΠΕ Καστοριάς ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ