Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αμεσες συνομιλίες στη Βαγδάτη

Με την ιρακινή κυβέρνηση σε ρόλο ανεπίσημου «μεσολαβητή» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές και Ιρακινούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι στις 9 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη ο πρώτος γύρος άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στον Σαουδάραβα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χαλίντ μπιν Αλι αλ Χουμαϊντάν και Ιρανό αξιωματούχο που δεν κατονομάστηκε. Αναφέρεται πως ο επόμενος γύρος έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τις επόμενες μέρες και πως κεντρικά θέματα ήταν οι επιθέσεις των Υεμενιτών Σιιτών Χούτι σε μεθοριακές πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι συνομιλίες στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το κλίμα στον πρώτο γύρο άμεσων συνομιλιών Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, για πρώτη φορά μετά τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων το 2016, χαρακτηρίστηκε «θετικό».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η ιρακινή κυβέρνηση επιχειρεί να παίξει ανάλογο ρόλο «μεσολαβητή» ανάμεσα στο Ιράν και σε άλλες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Χτες, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τεχεράνη «πάντα είναι ανοιχτή» στον διάλογο με τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις συνομιλίες.

Συνεχίζονται οι επαφές για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σήμερα, στο μεταξύ, η Κοινή Επιτροπή της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (γνωστή ως JCPOA) θα συνεδριάσει με προεδρεύοντα τον Ισπανό Ε. Μόρα, πολιτικό διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ. Στη συνεδρίαση, που γίνεται μετά από δύο βδομάδες έμμεσων επαφών ΗΠΑ - Ιράν στη Βιέννη αναφορικά με τη συμφωνία, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ιράν.

Ο Ρώσος επιτετραμμένος στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μ. Ουλιάνοφ, κατέγραψε πρόοδο στις συνομιλίες, επιβεβαιώνοντας πως χτες Ρώσοι και Αμερικανοί ειδικοί συναντήθηκαν και έφθασαν στο στάδιο σύνταξης ενός σχεδίου πιθανής συμφωνίας για την ταυτοποίηση και άρση των αμερικανικών κυρώσεων, την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 (από την οποία αποχώρησαν το 2018) και την πλήρη συμμόρφωση του Ιράν.

Θετικά αποτίμησαν τις διαβουλεύσεις των τελευταίων δύο βδομάδων και Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ιρανικές αρχές ζήτησαν προχτές από την Ιντερπόλ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του 43χρονου Ιρανού Ρεζά Καρίμι ως ύποπτου για το πρόσφατο σαμποτάζ στον πυρηνικό σταθμό στη Νατάνζ. Κατά πληροφορίες ιρανικού δημόσιου ραδιοσταθμού, ο ύποπτος διαφεύγει της σύλληψης, καθώς κατάφερε να φύγει από το Ιράν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ