Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ ΣΕ ΚΙΝΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Στην επιφάνεια ευρύτερα παζάρια και αντιθέσεις

Σε Κίνα και Νότια Κορέα βρέθηκε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο πολυήμερων επαφών του ενόψει της Διαδικτυακής Διάσκεψης για το Κλίμα που οργανώνουν οι ΗΠΑ στις 22 - 23/4.

Ο Κέρι και ο Κινέζος ομόλογός του, Σίε Ζενχουά, υπέγραψαν «Κοινό Ανακοινωθέν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», σε ένα θέμα που εμφανίζεται ως πεδίο «συνεννόησης», ωστόσο και σε αυτό «τρέχει» ο μεγάλος ανταγωνισμός για τα μονοπώλια κάθε πλευράς.

Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «και οι δύο χώρες υπενθυμίζουν την ιστορική τους συνεισφορά για την ανάπτυξη, υιοθέτηση, υπογραφή και εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού (σ.σ. Συμφωνία για το Κλίμα, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν επί Τραμπ και επανήλθαν επί Μπάιντεν) με την ηγετική τους παρουσία και τη συνεργασία».

Οι συνομιλίες έγιναν ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Κινέζου Προέδρου στην επικείμενη Διάσκεψη - ενώ χτες επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν.

Την ώρα που η Κίνα συνεχίζει να δέχεται κριτική ως η πιο ρυπογόνος χώρα (δεδομένου και του «όγκου» της οικονομίας της), λίγο πριν από την άφιξη Κέρι, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ σχολίασε για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι μια θριαμβευτική επιστροφή. Μάλλον πρόκειται για έναν κακό μαθητή που επιστρέφει στα σχολικά θρανία αφού έχασε μαθήματα...». Επίσης, κάλεσε την Ουάσιγκτον να εξηγήσει «πώς θα καλύψει το κενό που άφησε εδώ και τέσσερα χρόνια», κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Στο μεταξύ, τριβές μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας ανέκυψαν με αφορμή τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει στον Ειρηνικό τόνους μολυσμένου νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η Σεούλ μετέφερε στον Κέρι «τις σοβαρές ανησυχίες της κυβέρνησης και των πολιτών μας για την απόφαση της Ιαπωνίας», την ίδια ώρα που ο Αμερικανός απεσταλμένος επέμεινε ότι «οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διεξάγει πληρέστατες διαβουλεύσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ