Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού σήμερα για τους φοιτητές

Στη 1 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου // «Εφαρμοστικές» τροπολογίες για τον κατάπτυστο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη κατέθεσε η κυβέρνηση

Από προηγούμενο συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων
Από προηγούμενο συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων
Συνεχίζοντας δυναμικά την κλιμάκωση της πολύμορφης αγωνιστικής τους δράσης απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης στις σπουδές και τις ζωές τους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης προχωρούν σε νέο φοιτητικό συλλαλητήριο, σήμερα Πέμπτη στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, μετά την ολοκλήρωση του διήμερου αποκλεισμού του Ιδρύματος.

Οι φοιτητές κλιμακώνουν τον αγώνα για να ανοίξουν οι σχολές, τα εργαστήρια, οι κλινικές τους με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά και για να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή του απαράδεκτου νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Ο αγώνας αυτός γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο να δυναμώσει μετά την κατάθεση χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση «εφαρμοστικών» τροπολογιών για τον κατάπτυστο νόμο.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία που ορίζει τη 15η Μάη ως ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων, στην κατεύθυνση υλοποίησης του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των Πρυτανικών Συμβουλίων των ΑΕΙ σχετικά με τις Επιτροπές Ασφάλειας και Προστασίας και με θέματα που αφορούν το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων.

Με άλλο προτεινόμενο άρθρο γίνεται αναπροσαρμογή του μέγιστου αριθμού των εξαμήνων φοίτησης που τίθεται ως προϋπόθεση για φοιτητές τμημάτων ΤΕΙ, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, εφόσον περιλαμβάνονται πρακτικές, κλινικές ή εργαστηριακές ασκήσεις.

Χτες οι φοιτητές απέκλεισαν από το πρωί το Ιδρυμα, τοποθετώντας πανό στις εισόδους του. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, μέλη Συλλόγων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη της Θεολογικής Σχολής, στο οποίο ανέγραψαν «Ως εδώ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές μας πίσω. Στα όνειρά μας δεν χωρά βία και καταστολή. Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά. Πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές!».

Αργότερα, μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Οδοντιατρικής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Τμήμα και στη συνέχεια στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, διεκδικώντας άμεση επανεκκίνηση των κλινικών και των εργαστηρίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και την ένταξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του τμήματος στη σχετική ΚΥΑ.

Απαίτησαν, ακόμη, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του Τμήματος, να γίνουν προσλήψεις μελών ΔΕΠ και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και να υπάρξει απαλλαγή τους από τα δίδακτρα για τα εξάμηνα που δεν πραγματοποιείται διά ζώσης εκπαίδευση και κλινική άσκηση. Στην κινητοποίησή τους εκδήλωσε τη στήριξή του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Γεωλογικού. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αποφάσισαν να συμμετέχουν με δικό τους μπλοκ στο σημερινό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ