Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Καθορισμός των ισορροπιών για την επόμενη μέρα

Σε έντονους ρυθμούς συνεχίζονται τα μεθεόρτια που προκάλεσε στις αρχές της βδομάδας η κίνηση 12 εκ των ισχυρών ομάδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να προχωρήσουν στη δημιουργία κλειστής Λίγκας και να αποσχιστούν από τις τάξεις της UEFA. Ενέργεια που ήρθε ως το αποτέλεσμα ευρύτερων ανταγωνισμών στο χώρο αλλά και στην ΕΕ, οι οποίοι τελικά την οδήγησαν σε ναυάγιο μετά τις αντιδράσεις. Ετσι, η διαχείριση της αγοράς και ο λόγος στα κέρδη, που θεωρούνται οι πραγματικές αιτίες της κόντρας, παρέμειναν στην πλευρά της UEFA, η οποία, με τη συμπαράσταση των δικών της πολυεθνικών - χορηγών αλλά και της ΕΕ, δείχνει η νικήτρια της κόντρας σε αυτήν τη φάση.

Πλέον η ...επόμενη μέρα του ολιγοήμερου πολέμου για τα κέρδη δείχνει να είναι της ανασύνταξης και της ανακατάταξης προκειμένου να αποφευχθούν νέες «αναταράξεις» που θα πλήξουν την «αγορά».

Αλλωστε, για την ίδια την UEFA η επιστροφή υπό τη σκέπη της των 12 ισχυρών ομάδων σημαίνει διατήρηση της δυναμικής και φυσικά της εμπορικότητας των προϊόντων της, όπως το Champions League. Να σημειωθεί πως και οι νέες αλλαγές που η ίδια αποφάσισε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (από τη σεζόν 2024/25) θεωρούνται ένα ακόμη... δώρο στους ισχυρούς. Και απ' τους τελευταίους δεν μπορούν να εξαιρεθούν ούτε τα πρόσφατα «κακά παιδιά».

Στο μεταξύ, χτεσινό δημοσίευμα της γαλλικής αθλητικής εφημερίδας «Equipe» έκανε λόγο για πρόθεση της UEFA να επιβάλει τιμωρίες, ωστόσο φαίνεται να αφορούν μόνο πρόσωπα των ομάδων που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία της European Super League (ESL), κι ενώ «ψιθυρίζεται» πως αυτές πιθανόν θα διευκολύνουν «ξεκαθαρίσματα» στις μετοχικές συνθέσεις των ποδοσφαιρικών ομίλων, σε βάρος των αμερικανικών κεφαλαίων.

Σε επίπεδο συλλόγων, πάντως, εάν μια ομάδα βγήκε πλέον κερδισμένη την επόμενη μέρα των όσων συνέβησαν αυτή δεν είναι άλλη από την Παρί ΣΖ. Μένοντας - τουλάχιστον δημοσίως - μακριά, μαζί με τη συμπατριώτισσά της Λιόν αλλά και τις γερμανικές Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ, απ' τα σχέδια των υπόλοιπων ισχυρών άλλαξε πλήρως τις μέχρι πρότινος διαθέσεις της UEFA απέναντί της. Σημειώνεται πως η Παρί τα τελευταία χρόνια είχε στοχοποιηθεί αρκετές φορές από την UEFA για παραβιάσεις του κανονισμού για τα οικονομικά (Financial Fair Play) και είχε απειληθεί με βαριά τιμωρία η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Πλέον με τη θέση της υπέρ του νυν «στάτους κβο» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τα πράγματα για την Παρί δείχνουν να εξελίσσονται ιδανικά. Σε τέτοιο βαθμό που, δείχνοντας και το μέγεθος της απάτης όσων διακινούν το παραμύθι ότι η UEFA θα υπερασπιστεί τις... αξίες του αθλητισμού, ο ισχυρός άνδρας της, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, που μέχρι προχτές ήταν «κόκκινο πανί», τοποθετήθηκε τώρα (με τις ευλογίες και της UEFA) πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων (ΕCA), στη θέση του ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος πρωτοστάτησε στα σχέδια για την ΕSL. Με τον πρόεδρο της UEFA, Aλεξάνταρ Τσέφεριν, να δηλώνει πως ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του.

Την ίδια στιγμή πάντως που το σχέδιο για την κλειστή Λίγκα των 12 ισχυρών κλαμπ έχει και πρακτικά ναυαγήσει, με τους περισσότερους να έχουν αποχωρήσει από το εγχείρημα, οι πρόεδροι των δύο ισπανικών ομάδων Ρεάλ Μαδρίτης και Μαρτσελόνα που συμμετείχαν σε αυτά δείχνουν να επιμένουν στο να προχωρήσει. Σημειώνεται πως η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει δηλώσει αποχώρηση ενώ η Μπαρτσελόνα προτίθεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα στους φιλάθλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ