Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους

Μαζική κινητοποίηση χτες στην Αγιά, με επίκεντρο τη διεκδίκηση άμεσων αποζημιώσεων στο 100%. Νέα κινητοποίηση σήμερα στη Νάουσα

Σε συνέχεια του αγώνα που δίνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, διεκδικώντας δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός στις 9 Απρίλη, δεκάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, από τα χωριά του δήμου Αγιάς, ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση, πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισε ο Γιάννης Ζαχαράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, να δοθούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές, που φέρνει αρνητικές συνέπειες για αυτοαπασχολούμενους και λαϊκή κατανάλωση.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, που αναφερόμενος στις ζημιές ανέδειξε πως «δεν είναι τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» που μας αφήνουν χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικά, αν υπήρχε με ευθύνη του κράτους ένα σύστημα ανεμομεικτών, θα μπορούσε να μετριαστεί το πρόβλημα. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για γρήγορες αποζημιώσεις δεν μας πείθουν, καθώς ξέρουμε τι έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά και ότι όσο θα ισχύουν τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού, για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν το ανώτερο 61,6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74,6%.»

Σε σχέση με την κατάσταση του ΕΛΓΑ, επισήμανε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια, με εξαίρεση το 2020, καμιά κυβέρνηση δεν έχει επιδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν, δηλαδή, με περίπου 30 - 35 εκατ. ευρώ το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ακόμα και στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους που ξεφεύγουν από τις δαγκάνες του απαράδεκτου κανονισμού, δεν διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωση, αφού υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τους 12 μήνες. Χαρακτηριστικά, έχουν έρθει αυτές τις μέρες 5 εκτιμητές αντί για 50 που ζητήθηκαν για να εκτιμήσουν τις ζημιές». Σε αυτήν τη βάση κατήγγειλε και τα σχέδια της κυβέρνησης για την είσοδο ιδιωτών στον τομέα της ασφάλισης της παραγωγής.

Οι αγρότες διεκδικούν να δοθούν άμεσα προκαταβολές και να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να ανασταλούν με νομοθετική ρύθμιση τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ θα πραγματοποιηθεί στη διασταύρωση της Νάουσας, σήμερα στις 10.30 π.μ. Στο κάλεσμά του ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», σημειώνει πως, «σαν να μην έφταναν οι παγετοί του Μάρτη και του Απρίλη που προκάλεσαν σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερή καταστροφή, ήρθε να προστεθεί η σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 19/4 για να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει σε καλλιέργειες με βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια. Το πολυδιαφημισμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει έγκαιρα τη χαλαζόπτωση και να αποτρέψει τις ζημιές».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ την Τετάρτη 20 Μάρτη (2024-03-15 00:00:00.0)
Διεκδικούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές από το χαλάζι (2021-07-21 00:00:00.0)
Στο πλάι των αγροτών οι Οργανώσεις Πέλλας - Ημαθίας του ΚΚΕ (2021-04-22 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες από χαλάζι (2017-11-22 00:00:00.0)
Το χαλάζι έδωσε τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες (2017-09-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους χαλαζόπληκτους αγρότες (2002-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ