Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Προειδοποιητικά πυρά αμερικανικού πλοίου σε ιρανικά

Το θερμόμετρο της έντασης ανεβάζει η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων ανοικτά του βόρειου Περσικού Κόλπου. Χτες δημοσιοποιήθηκε νέο συμβάν ανάμεσα σε πλοία του αμερικανικού στόλου και ταχύπλοα των «Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης» σε διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με ανακοινώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, το βράδυ της Δευτέρας τρία ταχύπλοα των «Φρουρών της Επανάστασης» έκαναν ελιγμούς κοντά σε αμερικανικά πολεμικά πλοία, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων. Το αμερικανικό σκάφος «USS Firebolt» έριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα και ενημέρωσε διά ασυρμάτου και μεγαφώνου τρία ιρανικά ταχύπλοα που το πλησίασαν σε απόσταση μικρότερη των 65 μέτρων. Σε μικρή απόσταση βρισκόταν το επίσης αμερικανικό σκάφος «USCGC Baranoff».

Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του, σχολίασε τη στάση του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια. Τόνισε πως η Σαουδική Αραβία «στο κάτω - κάτω γειτονεύει με το Ιράν» και γι' αυτό επιθυμεί σχέσεις«καλής διακεκριμένης γειτονίας». Εξέφρασε δε επιθυμία για συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, ώστε να βρει λύσεις «στην αρνητική συμπεριφορά του Ιράν».

Ερωτηθείς εάν η σαουδαραβική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ, απάντησε ότι η χώρα του «δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις στα εσωτερικά της». Αναγνώρισε ότι η Σαουδική Αραβία «έχει ορισμένες διαφορές» με την κυβέρνηση Μπάιντεν και ότι επεξεργάζεται την επίλυσή τους, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως οι ΗΠΑ είναι «στρατηγικός εταίρος».

Τέλος, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ σχολίασε για πρώτη φορά τη δημοσιοποίηση επίμαχης συνομιλίας του, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς, μεταξύ άλλων, παραπονιόταν για τον καταλυτικό ρόλο των «Φρουρών της Επανάστασης» στην ιρανική εξωτερική πολιτική. Σε νεότερες δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ μιας «έξυπνης προσαρμογής» του διπλωματικού και στρατιωτικού τομέα και εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο «να οριστούν προτεραιότητες» μέσω νομικών δομών και υπό την εποπτεία του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ