Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπό διωγμό οι περίπου 100 εργαζόμενοι στην καθαριότητα και φύλαξη της 5ης ΥΠΕ

Την ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα και την φύλαξη των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της 5ης ΥΠΕ, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Ιούνη και να καλυφθούν οι ανάγκες στους συγκεκριμένους τομείς με όλο το επιπλέον μόνιμο προσωπικό, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, καθώς απαντήθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζομάνη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη από όλες τις κυβερνήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας φαίνεται και από τα όσα εξελίσσονται στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Για τα 47 Κέντρα Υγείας και τις 16 Τοπικές Μονάδες Υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας προσλήφθηκαν στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020 με σύμβαση ορισμένου χρόνου περίπου 120 εργαζόμενοι όλοι κι όλοι.

Δόθηκαν μεν στη συνέχεια παρατάσεις των συμβάσεών τους, με την τελευταία να λήγει στο τέλος Ιούνη. Αν και για διάφορους λόγους έχουν αποχωρήσει 27, δηλαδή έχουν μείνει 93, ωστόσο η κυβέρνηση ακόμα και τώρα με την πανδημία να «θερίζει» επιμένει να μη μετατρέπει τη σχέση εργασίας τους σε μόνιμη και σταθερή, ενώ πέρα από τα αποτελέσματα στο θέμα της δημόσιας υγείας, οι ίδιοι μετά από τόση μάχη που έδωσαν, καθώς βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορονοϊού, θα πεταχτούν στον εφιάλτη της ανεργίας.

Ο Γ. Λαμπρούλης απαίτησε από τον υφυπουργό να πει συγκεκριμένα αν η κυβέρνηση προτίθεται να μονιμοποιήσει τελικά τους εργαζόμενους αυτούς και βέβαια να προχωρήσει συνολικά στην κάλυψη όλων των αναγκών στους συγκεκριμένους τομείς φύλαξης και καθαριότητας με όλο το αναγκαίο επιπλέον προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Η απάντηση του υφυπουργού ήταν τουλάχιστον προκλητική. «Να σας θυμίσω ότι περισσότεροι από 20 χιλιάδες συμβασιούχοι ενισχύουν σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι σαφές ότι δεν μπορούν από τη μία μέρα στην άλλη όλοι να γίνουν μόνιμοι», σημείωσε, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να παραμείνουν στα πόστα τους. Παρ' όλα αυτά στη βάση του γνωστού αφηγήματος της κυβέρνησης ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι υποστηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας σημείωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουμε τις δομές Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία αναφέρεστε χωρίς τις απαραίτητες και αναγκαίες υπηρεσίες, όπως είναι αυτές που είπατε, η φύλαξη και η καθαριότητα» χωρίς να πει τίποτα όμως συγκεκριμένο.

«Το κράτος έχει να δώσει στο ΝΑΤΟ 4,5 δισ. ευρώ. Για την υγεία, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, δεν έχει λεφτά για να πάρει εργαζόμενους;» ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης και πρόσθεσε «απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας εν μέσω πανδημίας, αλλά και απέναντι στις πολιτικές που χαράσσονται για την επόμενη περίοδο, για το επόμενο διάστημα, εμείς λέμε ότι χρειάζεται να διαμορφώσει ο ίδιος ο λαός τον δικό του "οδικό χάρτη", για να μην πληρώσει ξανά τα "σπασμένα" της νέας κρίσης, διεκδικώντας παράλληλα την ικανοποίηση των δικών του σύγχρονων αναγκών ενάντια στη στρατηγική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου. Και να είστε σίγουροι ότι μία πρώτη απάντηση θα δοθεί φυσικά στις 6 του Μάη, στην απεργία των εργαζομένων», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ