Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ CENTCOM
«Προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τα πεδία συμφωνίας με την Τουρκία»

«Αυτό που προσπαθούμε με την Τουρκία είναι να μεγιστοποιήσουμε τα πεδία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε (...) Μπορείς να είσαι φίλος με κάποιον ακόμα και αν έχεις διαφωνίες μαζί του. Αρα θεωρώ θετικό σημάδι ότι οι δύο Πρόεδροι (σ.σ. Μπάιντεν και Ερντογάν) πρόκειται να συζητήσουν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και νομίζω ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα μπροστά».

Αυτά δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (CENTCOM), μιλώντας σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «American Enterprise Institute» για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, στον απόηχο των νέων τριβών που πρόσθεσε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σε μια περίοδο που η διμερής συνεργασία αποτελούσε ήδη αντικείμενο σύνθετων παζαριών. Ο Μακένζι αποκάλεσε την Τουρκία έναν «μακρόχρονο» και «πολύτιμο ΝΑΤΟικό σύμμαχο», υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνδέονται μαζί της και με όσα προβλέπει το άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (άμεση στρατιωτική στήριξη αν δεχτεί στρατιωτική επίθεση).

Την ίδια στιγμή, βέβαια, συνεχίζονται οι «αναταράξεις» που προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η τουρκική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που καταδίκασε το χαρακτηρισμό «γενοκτονία» από την αμερικανική κυβέρνηση, μιλώντας για «αβάσιμες συκοφαντίες οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα εκτός από τη διαστρέβλωση της Ιστορίας με πολιτικά κίνητρα». Κάλεσε δε τον Μπάιντεν «να αλλάξει αυτήν τη λανθασμένη του ανακοίνωση (...) να υποχωρήσει από αυτήν την απόφαση, που θα έχει αναπόφευκτες αρνητικές επιδράσεις στις διμερείς μας σχέσεις».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του αντιδραστικού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστήριξε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 11 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Μπάιντεν διέπραξε ένα έγκλημα υποκίνησης μίσους» και ζήτησε «να ενεργοποιήσουμε τους "S-400" και να απαιτήσουμε επιστροφή χρημάτων για τα αμερικανικά μαχητικά "F-35". Για εμάς, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι».

«Σημαντικός εταίρος», λέει και η ΕΕ

Στο μεταξύ, μιλώντας σε Σύνοδο της επιχειρηματικής οργάνωσης «Συνομοσπονδία Τουρκικού Επαγγελματικού και Επιχειρηματικού Κόσμου» (TURKONFED), ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, Γερμανός Νικολάους Μέγιερ - Λάντρουτ, χαρακτήρισε την Τουρκία «μια πολύ σημαντική εταίρο για την Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι υπάρχει «μεγάλη συνεργασία σε πολλούς τομείς, από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι την κλωστοϋφαντουργία».

Eκτίμησε ότι «οι στόχοι μας» στην ευρωτουρκική συνεργασία «πρέπει να εστιάσουν στην κλιματική αλλαγή, δεν έχουμε χρόνο για αναβολές. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε καινοτόμες λύσεις». Πρόσθεσε ότι «όλοι μας πρέπει να κάνουμε αλλαγή πάνω στις παγκόσμιες αλυσίδες προμήθειας», ότι η Τουρκία βρίσκεται γεωγραφικά σε πολύ σημαντικό σημείο και ότι είναι πολλές οι ευρωτουρκικές συνεργασίες, και στον τομέα της παραγωγής και στον τομέα των εξαγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ