Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αντεγκλήσεις και «έντονες ανησυχίες» για την ενισχυμένη παρέμβαση της Κίνας

Με αντεγκλήσεις και παρεμβάσεις όλων των «παικτών» συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε άλλο ένα μέτωπο που μπαίνει στο επίκεντρο των διεθνών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την αντίθεσή της σε «μονομερείς ενέργειες οι οποίες ενδέχεται να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» εξέφρασε η ΕΕ, με αφορμή νέες αντεγκλήσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων με επίκεντρο τον ύφαλο NiuE Jiao (όπως αποκαλείται στα Kινεζικά) / Γουίτσουν και το συγκεκριμένο τμήμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Εκπρόσωπος της ΕΕ επέκρινε τις «εντάσεις» στην περιοχή, «συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης παρουσίας μεγάλων κινεζικών σκαφών στον ύφαλο Γουίτσουν», που όπως είπε «θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Οι Βρυξέλλες υπενθύμισαν επίσης την απόφαση που είχε εκδώσει τον Ιούλη του 2016 το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) με έδρα τη Χάγη, αμφισβητώντας τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στην περιοχή και δικαιώνοντας τη Μανίλα, μετά από δική της προσφυγή. Καταλήγοντας, η ΕΕ εξέφρασε τη «δέσμευσή» της «να διασφαλίσει, απελευθερώσει και ανοίξει διαδρομές θαλάσσιων προμηθειών στον Ινδο-Ειρηνικό, σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), προς το συμφέρον όλων».

Η πρόσφατη εμφάνιση κινεζικών πλοίων γύρω από το σύμπλεγμα Spratly / Nansha (όπως τα αποκαλεί η Κίνα), στο οποίο περιλαμβάνεται και ο συγκεκριμένος ύφαλος, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Φιλιππίνων, που κατέφυγαν σε απανωτά διαβήματα διαμαρτυρίας, κατηγορώντας το Πεκίνο για «κατάφωρη αγνόηση» της δέσμευσής του «να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η κινεζική πλευρά ωστόσο επέμεινε ότι ήταν «λογικό και νόμιμο» για τα κινεζικά αλιευτικά σκάφη να δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Χαρακτηρίζοντας «άκυρη» την απόφαση του 2016, συμπλήρωσε ότι «η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για συγκεκριμένες χώρες ώστε να περιορίσουν και καταστείλουν την Κίνα, πόσο μάλλον πεδίο πάλης για αντιπαλότητα μεγάλης ισχύος».

Το Πεκίνο κάλεσε επίσης τη Μανίλα «να σταματήσει τις ενέργειες που περιπλέκουν την κατάσταση», αντιδρώντας σε φιλιππινέζικα γυμνάσια που ξεκίνησαν το Σάββατο. Ο δε Φιλιππινέζος ΥΠΕΞ Ντ. Λορενσάνα απάντησε ότι η Κίνα «δεν έχει δικαιοδοσία ή νόμιμο δικαίωμα να μας εμποδίζει από τη διεξαγωγή ασκήσεων».

«Εντονες ανησυχίες», «τύμπανα πολέμου» και «στρατιωτικοποίηση θεμάτων»

Στο μεταξύ, στην ετήσια διπλωματική έκθεση του ιαπωνικού ΥΠΕΞ για την κατάσταση στην περιοχή (γνωστή ως «Μπλε Βίβλο»), το Τόκιο περιγράφει ως αιτία για «έντονες ανησυχίες» (από «κοινές», όπως περιγράφονταν στην περσινή έκθεση) τη στρατιωτική παρουσία και τις υποδομές που το Πεκίνο επεκτείνει στην περιοχή, όπως και την προώθηση «μονομερών ενεργειών» για την «αλλαγή του στάτους κβο».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα και κάλεσε το Τόκιο να διορθώσει το «λάθος» του, να συμβάλει στην «οικοδόμηση σταθερών διμερών σχέσεων με συγκεκριμένες ενέργειες». Την ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας τροφοδοτούν επίσης οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την απόφαση του Τόκιο να απορριφθούν στη θάλασσα μολυσμένα νερά από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ ανάρτησε μια ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα του ιαπωνικού πίνακα «Το μεγάλο κύμα» (εικονίζοντας την απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων στη θάλασσα), προκαλώντας την «έντονη διαμαρτυρία» του Τόκιο.

Υψηλούς τόνους κατά της Κίνας διατηρεί και η Αυστραλία, με φόντο και την απόφαση της κυβέρνησής της να ακυρώσει οικονομικές συμφωνίες που είχαν συνάψει με το Πεκίνο ορισμένες ομόσπονδες πολιτείες της χώρας. Ο Μάικ Πεζούλο, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι «σε έναν κόσμο διαρκών εντάσεων και φόβου, ηχούν τα τύμπανα του πολέμου - κάποιες φορές αδύναμα και στιγμιαία, άλλες φορές πιο δυνατά και πολύ πιο κοντά μας (...) Τα ελεύθερα έθνη ακούμε ξανά τα τύμπανα του πολέμου και παρακολουθούμε με ανησυχία τη στρατιωτικοποίηση θεμάτων που θεωρούσαμε, μέχρι πρόσφατα, απίθανο να επιδράσουν καταλυτικά σε έναν πόλεμο».

Διαβουλεύσεις Μέρκελ - Κετσιάνγκ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε χτες διαδικτυακές διαβουλεύσεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, με βασικά θέματα την αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική συνεργασία.

Σύμφωνα με το «Associated Press», η Μέρκελ δήλωσε ότι η διατήρηση σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών «σημαίνει ότι πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα θέματα και να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι». Επαναφέροντας βέβαια το πρόσχημα του «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εστίασε μεταξύ άλλων και στο Χονγκ Κονγκ.

Από την πλευρά του το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός «υπογράμμισε πως παρότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα, χρειάζεται να σέβεται η μία τα βασικά συμφέροντα και τις σοβαρές ανησυχίες της άλλης, να συνεχίσουν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν απόψεις στη βάση της ισοτιμίας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ