Παρασκευή 30 Απρίλη 2021 - Κυριακή 2 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο οποίο περιγράφονται οι προϋποθέσεις παραγωγής, εξαγωγής και διάθεσης προϊόντων «φαρμακευτικής» κάνναβης με THC άνω του 0,2%, κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, προχωρώντας ακόμη ένα βήμα το σχεδιασμό που επιτάσσουν οι ανάγκες αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στον συγκεκριμένο κλάδο και βέβαια την ναρκω-κουλτούρα, που στηρίζεται από την ΕΕ και τα αστικά κόμματα στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο και επικερδή κλάδο στην παγκόσμια βιομηχανία, όπου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έρχεται να διευκολύνει κι άλλο τις επενδύσεις. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται μέχρι το 2028 τα κέρδη από την κάνναβη θα φτάσουν τα 115 δισ., ευρώ εκ των οποίων τα 55,2 δισ. θα αφορούν επενδύσεις στη «φαρμακευτική», τα 60,3 δισ. στην ευφορική της χρήση και τα 180 εκατ. στη βιομηχανική κάνναβη, καθιστώντας την ευρωπαϊκή αγορά την πιο κερδοφόρα στον κόσμο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η απελευθέρωση του ορίου περιεκτικότητας σε THC των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή. Στο εξής, προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα άνω του 0,2% θα «εξάγονται ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους» και χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Για την εγχώρια αγορά, θα απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ, ενώ παρά το γεγονός ότι η κάνναβη με THC άνω του 0,2% έχει ψυχοτρόπο δράση, δεν θα απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Η αδειοδότηση προϊόντων εξαγωγής θα γίνεται με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις, στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα, ενώ το κόστος της άδειας παραγωγής/εγκατάστασης θα ανέρχεται στο ...«αστρονομικό» ποσό των 2.500 ευρώ και κάτι ψιλά. Η κυβέρνηση εναρμονίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ και σ΄ αυτό το ζήτημα, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση της «φαρμακευτικής» κάνναβης σε όλα τα κράτη - μέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ