Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μικραίνει η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, μετά τις αυξήσεις τιμών που προκάλεσε η αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ, έρχονται και χειρότερα από το Μάρτη

Σε πορεία απόκλισης αντί σύγκλισης κινείται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αυτό τονίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα με το οποίο, προκειμένου η κυβέρνηση και οι θιασώτες του ευρώ να υποστηρίξουν το ενιαίο νόμισμα και να το «απαλλάξουν» από κάθε κατηγορία των αναπόφευκτων δυσλειτουργιών και ανατιμητικών τάσεων που δημιούργησε στην αγορά, πραγματοποιήθηκαν ανεξέλεγκτες αυξήσεις. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Ινστιτούτου, οι «συμφωνίες κυρίων» που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης το προηγούμενο διάστημα με μια σειρά από κλάδους για συγκράτηση των τιμών έμειναν στα χαρτιά. Οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν ανέστειλαν τις αυξήσεις, αλλά αντίθετα τις επέβαλαν λίγο πριν από τον καινούριο χρόνο αντί για τις αρχές του χρόνου όπως συνηθίζεται.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ στο 57% των προϊόντων παρατηρήθηκαν αυξήσεις, πολύ συχνά δε, σε ποσοστό μεγαλύτερο του πληθωρισμού. Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου χρόνου παρατηρήθηκαν αυξήσεις τιμών από 1,7% μέχρι 11%, ενώ εμφανίζονται και πολύ μεγάλες διαφορές τιμών στο ίδιο προϊόν που φτάνουν μέχρι το 55% από κατάστημα σε κατάστημα και το 87% από πόλη σε πόλη. Το ΙΝΚΑ εκτιμά ότι το ευρώ εντείνει αυτές τις μεγάλες διαφορές, ενώ σημειώνει ότι και οι μεταβολές τιμών ανά κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και ανά προϊόν της ίδιας κατηγορίας παρουσιάζουν μεταξύ τους διαφορές της τάξης του 29% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Παράλληλα, το ΙΝΚΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ό,τι πρόκειται να γίνει στην αγορά στο επίπεδο των τιμών από το Μάρτη και μετά. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο σκληρός Γενάρης του 2002 υπάρχει κίνδυνος να ακολουθηθεί από ένα σκληρότερο Μάρτη 2002», όταν θα λήξει έστω και η τυπική ισχύς των όποιων «συμφωνιών» μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών, λήξουν οι εκπτώσεις, αποσυρθεί οριστικά η δραχμή και απαξιωθούν περαιτέρω τα νομίσματα του ενός και δύο λεπτών.

Τέλος, το Ινστιτούτο Καταναλωτών τονίζει ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά οδηγούνται στην κάλυψη των αναγκών τους με πιστωτικές κάρτες και δάνεια, όπως φαίνεται από το συνολικό χρέος των νοικοκυριών που ξεπερνάει ήδη τα 7,5 τρισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ