Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»
Οι Γάλλοι πωλούν και άλλη μονάδα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στην υλοποίηση προγράμματος αποσύνδεσης από τον κορμό και πώλησης των θυγατρικών, προχωράει η γαλλική πολυεθνική και μέλος του καρτέλ του τσιμέντου «LAGARGE», που ελέω κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, κατέχει σήμερα τον όμιλο εταιριών «ΑΓΕΤ Ηρακλής».

Αυτή τη φορά «θύμα» των «αναδιαρθρώσεων» είναι η θυγατρική «ΑΙΓΙΣ ΑΕ» βιομηχανία ειδών συσκευασίας (κατασκευάζει και τις χαρτοσακούλες τσιμέντου), που απασχολεί 68 εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στο Βασιλικό Εύβοιας και 10 εργαζόμενους περίπου στα γραφεία της στην Αθήνα.

Να επισημάνουμε δε, το γεγονός ότι όλες οι πολυεθνικές που πέρασαν διαδοχικά σαν ιδιοκτήτες του ομίλου της ΑΓΕΤ («Καλτσεστρούτζι», «Μπλου Σερκλ» και «Λαφάρτζ») τα πρώτα που προγραμμάτισαν και άρχισαν άμεσα την υλοποίησή τους, ήταν η συρρίκνωση του ομίλου με το ξεπούλημα των θυγατρικών εταιριών.

Ετσι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι ανήκουν στο παρελθόν της «ΑΓΕΤ» οι πρώην θυγατρικές της εταιρίες «Ηρακλής Συσκευασία ΑΕ» (Βιομηχανία Ειδών Συσκευασίας Αγροτικών και Πτηνοτροφικών Προϊόντων) στα Γιαννιτσά και «Σκυρόδεμα ΕΒΑΕ» (Εταιρία Ετοιμου Σκυροδέματος) στην Ξάνθη. Τώρα προωθείται η πώληση της «ΑΙΓΙΣ ΑΕ» και σειρά το επόμενο διάστημα πιθανολογείται ότι έχει η «Αμπέρ Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΑΕ» με γραφεία στην Αθήνα και έπεται συνέχεια.

Για την επικείμενη πώληση της «ΑΙΓΙΣ ΑΕ» στη γαλλική εταιρία συσκευασίας «Παπισερί Γκασκόνι», διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την αυριανή μέρα, να σημειώσουμε τη «μηδενική» αντίδραση τόσο του σωματείου εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όσο και ιδιαίτερα, του Συντονιστικού οργάνου που έχουν συστήσει και συμμετέχουν όλα τα σωματεία (μητρικών και θυγατρικών) του ομίλου, όπου το «πάνω χέρι» έχουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ. «Σιγήν ιχθύος» από πλευράς τους και αν είναι σωστές οι πληροφορίες μας (που είναι) ελάχιστοι από τους εκπροσώπους των σωματείων ήταν που διαφώνησαν με την επιλογή αυτή της πολυεθνικής.

Οι υπόλοιποι σιγοντάρισαν τις επιλογές της, όπως έκαναν εξάλλου με το «ουί» που είπαν στη συνεχή συρρίκνωση προσωπικού, μέχρι να έρθει στα μέτρα που ήθελαν οι Αγγλοι ιδιοκτήτες πριν και οι Γάλλοι τώρα.

Το συντονιστικό σωματείων όπως και το σωματείο, για να ελαφρύνουν τη θέση τους και να εξαντλήσουν την «αντίστασή τους», έθεσαν σαν «προϋποθέσεις για να πουν το "ναι"», να γίνουν επενδύσεις, να μη θιχτούν οι εργαζόμενοι και οι κατακτήσεις τους από το νέο εργοδότη.


Γ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ