Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Δηλώνει αποφασισμένος να θωρακίσει τον εργασιακό μεσαίωνα

Eurokinissi

«

Πρέπει να προσαρμόσουμε την αγορά εργασίας στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες σε ψηφιακό συνέδριο που διοργάνωσαν οι «Financial Times», διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το αντεργατικό έκτρωμα που γυρίζει τους εργαζόμενους στον... 19ο αιώνα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, σχολιάζοντας ότι ορισμένοι θεωρούν πως το εργασιακό νομοσχέδιο θα έχει πολιτικό κόστος, αλλά ο ίδιος δεν το βλέπει έτσι...

Κάνοντας, δε, το μαύρο άσπρο, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα ...προστατεύονται οι εργαζόμενοι, επιστρατεύοντας παραμύθια όπως ότι δεν θα μπορεί ο εργοδότης να τους στείλει email οποιαδήποτε ώρα τη μέρα. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν μεγαλύτερη «ευελιξία» να καθορίσουν το χρόνο τους και να έχουν καλύτερη «ισορροπία» εργασίας και προσωπικής ζωής, παρουσιάζοντας ως τέτοια την παραπέρα δουλειά - λάστιχο, υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε 2η φάση «μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος, περιγράφοντας μια «νέα» επικουρική ασφάλιση με ανταποδοτικό χαρακτήρα, που αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, βούτυρο στο ψωμί των ασφαλιστικών εταιρειών και των «funds». Και εδώ προσπάθησε να διαστρέψει την πραγματικότητα, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν τάχα μεγαλύτερο έλεγχο στις συμπληρωματικές συντάξεις τους (κοντά στις κύριες, της πείνας), ενώ σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο επικούρησης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, που θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία, δείχνοντας ότι τα χρήματα των εργαζομένων θα πάνε, και σε αυτή την περίπτωση, στη χρηματοδότηση με ζεστό παραδάκι (μέσω π.χ. «επενδύσεων» δανεικών και αγύριστων) επιχειρηματικών «πρότζεκτ» του κεφαλαίου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στους εργαζόμενους, σε μήνυμά του, ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση «τιμάει» έμπρακτα την Εργατική Πρωτομαγιά, όταν με το νέο αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει, καταργεί το οκτάωρο, για το οποίο αγωνίστηκαν, δίνοντας και το αίμα τους ακόμα, οι εργάτες σε όλο τον κόσμο. «Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου θα καταγράφεται και θα προστατεύεται ο χρόνος εργασίας. Με το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Με την επιλογή ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του, επαναλαμβάνοντας βασικά το γελοίο κυβερνητικό επιχείρημα ότι τάχα το νομοσχέδιο δίνει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να κανονίζει το ωράριο όπως τον βολεύει, λες και στην πράξη είναι ισότιμος με τον εργοδότη.

Νωρίτερα, χτες το πρωί, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετείχε σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του λεγόμενου «Smart Covid-19 Management Group» και ενημέρωσε για τις κινήσεις της κυβέρνησης «στο πλαίσιο της ελεγχόμενης και σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου με τις μεθόδους click away και click-in-shop, η επαναλειτουργία της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους και η επιτυχημένη αξιοποίηση των self tests, η οποία έχει ενισχύσει περαιτέρω τη δυνατότητα της χώρας μας να εντοπίζει εγκαίρως κρούσματα», όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, την ώρα που πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι και οι ΜΕΘ στενάζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ