Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ολα τα «λεφτά» στα όπλα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με το σκεπτικό ότι «δεχόμαστε ακόμη απειλές», ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρότεινε χτες μία γιγαντιαία αύξηση όσον αφορά τον προϋπολογισμό για τις στρατιωτικές δαπάνες, που αφορούν συνολικά την άμυνα της χώρας. Μία αύξηση που θα είναι, σε περίπτωση που εγκριθεί από το Κογκρέσο, η μεγαλύτερη εδώ και δύο δεκαετίες, προκειμένου όπως τόνισε ο Μπους να «αντεπεξέλθουν οι ΗΠΑ στο συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Συγκεκριμένα, ο Τζορτζ Μπους πρότεινε ένα προϋπολογισμό για την εσωτερική ασφάλεια ύψους 37,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2003 - που είναι αυξημένος κατά 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα - για την προστασία της χώρας κατά της τρομοκρατίας. Το κονδύλι θα διατεθεί κυρίως στην αστυνομία, στην πυροσβεστική, στα σωστικά συνεργεία, ενώ θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα, την καταπολέμηση της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων με βιολογικά όπλα, την ενίσχυση του δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών, τη βελτίωση της ασφάλειας μεταφορών και την υποστήριξη πρωτοβουλιών σχετιζόμενων με την εθνική άμυνα.

Παράλληλα, ο Μπους τόνισε στην ομιλία του ότι η αγορά νέων οπλικών συστημάτων ακριβείας, εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και οχημάτων, καθώς και η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας, θα περιορίσει τις υπόλοιπες δαπάνες αλλά, πρόσθεσε, στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας τα νέα, αποτελεσματικά όπλα, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβά, είναι απαραίτητα.

Ετσι, η αύξηση που θα προτείνει ο Τζορτζ Μπους στο Κογκρέσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες θα φτάσει τα 48 δισ. δολάρια. Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, 38 δισ. θα διατεθούν για οπλικά συστήματα και αμοιβές στρατιωτικών, ενώ 10 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ειδικού κονδυλίου που θα χρηματοδοτήσει ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας και πέραν του Αφγανιστάν. Συνολικά ο αμυντικός προϋπολογισμός θα φτάσει τα 379 δισεκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ