Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Σε καθολικό lockdown η Κάλυμνος, χωρίς ΜΕΘ και πνευμονολόγους το νοσοκομείο

Καθολικό lockdown επιβλήθηκε στην Κάλυμνο από χτες μέχρι και τη Δευτέρα 10 Μάη, λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης στο νησί. Η καθολική απαγόρευση βέβαια δεν μπορεί να κρύψει τις εκρηκτικές συνθήκες που διαμορφώνει και σ' αυτό το νησί η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο Νοσοκομείο Καλύμνου, όπως μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι, «επικρατεί πανικός. ΜΕΘ δεν υπάρχει. Πνευμονολόγος είναι μόνο ένας. Σχεδόν καθημερινά γίνονται διασωληνώσεις, μόνο τις τελευταίες μέρες δύο διασωληνωμένοι δεν πρόλαβαν να διακομιστούν σε ΜΕΘ. Ενώ 38χρονη είχε διασωληνωθεί το βράδυ της Δευτέρας, το ελικόπτερο ήρθε την άλλη μέρα το μεσημέρι, ωστόσο δεν υπήρχε κατάλληλη κάψουλα αρνητικής πίεσης, επειδή ήταν υπέρβαρη. Σε συνεννόηση με το Λιμενικό, τελικά ήρθε το βράδυ πλωτό μέσο και ταξίδεψαν 4 ώρες μέχρι τη Σάμο. Τις προηγούμενες μέρες αναγκαστήκαμε να διακομίσουμε 25χρονη έγκυο στο "Αλεξάνδρα". Χειμώνα - καλοκαίρι, με ή χωρίς πανδημία, κάνουμε αγώνα δρόμου για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. To 40% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Με 6μηνες συμβάσεις έφεραν μόλις 14 επικουρικούς νοσηλευτές και 4 γιατρούς με ειδικότητες όπως ουρολόγος. Από τις 15 απλές κλίνες Covid, οι 12 είναι γεμάτες. Τώρα καθαρίζουμε αποθήκες για να βάλουμε κρεβάτια Covid. Δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Πλέον στον θάλαμο αρνητικής πίεσης βάζουμε μόνο τα έκτακτα».

Και τα προβλήματα δε σταματούν εκεί. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις ακόμη και σε υγειονομικό υλικό. «Δεν γίνεται να υπάρχει έξαρση του ιού και να μην έχουμε ούτε γάντια. Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου αναγκάστηκε να αγοράσει για να δώσει στους εργαζόμενους. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας στην ΥΠΕ για γάντια, μάσκες, στολές προστασίας, μας έρχονται με το σταγονόμετρο. Η διοίκηση αναζητεί χορηγούς για να εξασφαλίσει γάντια. Εδώ και τρεις μήνες έχουμε κάνει αίτημα στη διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ για την ανάγκη προμήθειας γεννήτριας για το οξυγόνο. Τώρα λένε ότι θα το προχωρήσουν. Το οξυγόνο όμως ήδη δεν επαρκεί. Και οι επόμενες μέρες θα είναι εξίσου δύσκολες...».

Στην Ικαρία

Ο κορονοϊός «χτυπάει» και την Ικαρία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία που αντιμετωπίζει το νησί. Από τη Μ. Πέμπτη που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα (Ικαριώτης που ταξίδεψε από τον Πειραιά προς το νησί) μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί επίσημα από τον ΕΟΔΥ ήδη 9 κρούσματα, και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες από την πλευρά των υγειονομικών του νησιού, ήδη την Κυριακή του Πάσχα είχαν τελειώσει τα μοριακά τεστ, ενώ όδευαν προς εξάντληση και τα self tests. Την ίδια ώρα το νοσοκομείο του νησιού δεν διαθέτει ακόμα και ειδικότητες «πρώτης γραμμής», όπως πνευμονολόγος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν συνθήκες νοσηλείας που δεν τις βάζει ανθρώπου νους (2021-03-24 00:00:00.0)
Αναφορά στον εισαγγελέα για τις επικίνδυνες συνθήκες (2021-03-19 00:00:00.0)
«Παραιτηθείτε»: Απάντηση - ντροπή στις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις για κατάρρευση του δικτύου οξυγόνου (2021-03-12 00:00:00.0)
Κίνδυνος από την έλλειψη οξυγόνου στο νοσοκομείο (2021-01-12 00:00:00.0)
Ενα μήνα με κρούσματα στο ΚΥΤ Σάμου... μέχρι να φτάσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (2020-10-10 00:00:00.0)
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις (2020-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ