Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ατομική ευθύνη, αυτοδιάγνωση και μπαλώματα για τη διαχείριση της πανδημίας

Στο 10% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Στην πεπατημένη της επίκλησης της ατομικής ευθύνης κινήθηκαν και οι χτεσινές συστάσεις της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες, μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ όλες οι ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας παραπέμπονται στα 4 εκατομμύρια εμβολιασμών που - αν και εφόσον η χώρα προμηθευτεί τις δόσεις - αναμένεται να γίνουν μέχρι τέλος Μάη και τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή (και) στον εμβολιασμό βάζουν πόδι οι επιχειρηματικοί όμιλοι Υγείας, με το αζημίωτο πάντα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χτες, «έχει ανέβει η πλατφόρμα για όσους ιδιώτες θέλουν να συμμετέχουν με την αμοιβή για κάθε εμβολιασμό».

Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μίλησε σε πανηγυρικό τόνο για τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία αποτελούν βέβαια την άλλη όψη του ξηλώματος κλινικών και τμημάτων, της περαιτέρω αποδυνάμωσης Κέντρων Υγείας και άλλων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Χτες ξεκίνησε η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της «Johnson & Johnson», με ιικό φορέα, το οποίο, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού (ΕΕΕ), Μ. Θεοδωρίδου, προστατεύει κατά 66% από τη σοβαρή νόσο και κατά 77% από τη σοβαρή κρίσιμη νόσο, ενώ στη μελέτη του δεν συμπεριλήφθηκαν έγκυες και ανοσοκατεσταλμένοι.

Σχετικά με το θάνατο της 44χρονης, την επόμενη μέρα μετά τον εμβολιασμό της, η πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε ότι «υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Γι' αυτό γίνεται λεπτομερής έλεγχος, έγινε νεκροτομή, οι πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν προφορικά είναι ότι δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων. Υπήρξε ένα έμφραγμα επί εδάφους παλαιότερου. Η μελέτη κι αυτού του περιστατικού είναι σχολαστική». Σε σχέση με τα θρομβολυτικά επεισόδια ως πιθανή παρενέργεια, στην Ελλάδα «παραμένει ως πιθανό ένα περιστατικό».

Κι ενώ τη Δευτέρα ανοίγουν όλα τα σχολεία με μοναδικό μέτρο την αυτοδιάγνωση και μια ανάσα πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς, σέρνεται ο εμβολιασμός και των εκπαιδευτικών, με το ποσοστό να φτάνει μόλις στο 30% με τη μια δόση, ενώ περίπου το 70% έχει ήδη κλείσει ραντεβού.

Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» με σοβαρές επιπτώσεις στα δημόσια νοσοκομεία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα «μπαλώματα» και οι μετακινήσεις υγειονομικών, που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις όποιες δυνατότητες έχουν τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικός ο κίνδυνος να κλείσει και η Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας στην Παιονία Κιλκίς, αφού οι «συνεχείς μετακινήσεις ιατρών» «αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα», που αναδεικνύει σε ανοιχτή επιστολή η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΓΝ - ΚΥ Γουμένισσας.

Από την αρχή του δεύτερου μεγάλου κύματος, τον περασμένο Νοέμβρη, που έπληξε και την περιοχή, «εκφράστηκε η άμεση διαθεσιμότητα των ιατρών της Παθολογικής, αλλά και των ιατρών των υπόλοιπων ειδικοτήτων για την ανάπτυξη Τμήματος Covid στο νοσοκομείο, θέτοντας ταυτόχρονα τις στοιχειωδώς απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, όπως την επαρκή κάλυψη από ακτινολόγο και αναισθησιολόγο, πράγμα που δεν έγινε δυνατόν. Στη συνέχεια προτάθηκε η δυνατότητα νοσηλείας των μη Covid ασθενών από ολόκληρο τον νομό, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΓΝ Κιλκίς, πράγμα που επίσης δεν συνέβη», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Εφτά μήνες μετά μετακινήθηκαν όλοι οι γιατροί της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Γουμένισσας προκειμένου να μπαλώσουν «τρύπες», αφήνοντας άλλες πίσω τους, και να καλύψουν το σύνολο των εφημεριών στο Νοσοκομείο Κιλκίς τον επόμενο μήνα. Οσο για τους γενικούς γιατρούς του Νοσοκομείου Γουμένισσας μετακινούνται από το εμβολιαστικό κέντρο που κλήθηκαν να καλύπτουν τους τελευταίους μήνες, αλλά όχι και από το ΚΥ Πολυκάστρου.

Ηδη εδώ και μια δεκαετία το νοσοκομείο έχει λοιδορηθεί με αντιεπιστημονικά και «κοστολογημένα» κριτήρια, ότι «είναι περιττό, ανιπαραγωγικό και ασύμφορο. Εκλεισαν κλινικές, μετακινήθηκε προσωπικό, μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις, ώστε να υποχρεωθεί σε κλείσιμο ή αποχαρακτηρισμό», προσθέτουν οι εργαζόμενοι.

«Τώρα, στην εποχή της πανδημίας, που έχει φανεί πια σε όλους πόσο καταστροφικά ήταν τα ιδεολογήματα και οι πρακτικές της προηγούμενης περιόδου και πόσο σημαντικός και κρίσιμος είναι ο ρόλος των δημόσιων δομών Υγείας, η προοπτική υποβάθμισης και τυχόν αναστολής της λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής δεν θα έχει κανένα άλλοθι.

Επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν είναι μόνο για μια νόσο. Επειδή τα χρόνια νοσήματα και οι άλλες οξείες καταστάσεις που χρήζουν νοσηλείας ή ΠΦΥ δεν εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από την κοινότητα. Επειδή και μετά την επιδημία θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες δευτεροβάθμιας περίθαλψης (...) Επειδή θεωρούμε ότι "η εφημεριακή απορρόφηση" της Παθολογικής κλινικής οδηγεί στο οριστικό κλείσιμό της και τη μετατροπή του ιδρύματος στην καλύτερη περίπτωση μόνο σε Κέντρο Υγείας - Εμβολιαστικό Κέντρο, στερώντας μια υγειονομική μονάδα (...) που θα μπορούσε να αναπτυχθεί για το όφελος των πολιτών της Παιονίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ