Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ΕΕ υπενθυμίζει το «ενδιαφέρον» της εν μέσω διεργασιών

Πολυήμερες επαφές στα Δυτικά Βαλκάνια είχε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Ο. Βαρχέλι. Χτες βρέθηκε σε Αλβανία και Κόσοβο, ενώ στις αρχές της βδομάδας είχε επίσημες συναντήσεις σε Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία. Επισήμως οι επαφές επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη διασφάλιση εμβολίων για τις χώρες της περιοχής, θέμα που εξελίσσεται εδώ και καιρό σε πεδίο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, με αντίπαλα κέντρα (Κίνα, Ρωσία) να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους.

«Ταξιδεύω στα Δυτικά Βαλκάνια για να στείλω ένα καθαρό μήνυμα: Ενδιαφερόμαστε! Ενδιαφερόμαστε για τους εταίρους μας», σχολίασε σε σχετική ανάρτησή του ο Βαρχέλι, κάνοντας λόγο για «επιβεβαίωση της συνεχούς μας δέσμευσης».

Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που η πολιτική αστάθεια σε χώρες της περιοχής περιπλέκει τα σχέδια επιτάχυνσης της «ευρωατλαντικής ενσωμάτωσής» τους.

Στην Αλβανία, μετά τη νέα επικράτησή του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ) ξεκίνησε προσπάθεια καθαίρεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Ι. Μέτα, ο οποίος πριν από χρόνια αποχώρησε από το ΣΚ και ίδρυσε το «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση». 50 βουλευτές του ΣΚ υπέβαλαν πρόταση - την οποία η αλβανική Βουλή υπερψήφισε - για την καθαίρεση Μέτα, ο οποίος κατηγορείται για «ωμή παραβίαση του Συντάγματος», «υποκίνηση σε διάσπαση και αντιπαράθεση», αλλά και για «προσβολή Δυτικών εταίρων». Θυμίζουμε ότι στην προεκλογική περίοδο ο Μέτα κατηγόρησε το ΣΚ για ευρεία νοθεία, ενώ κατήγγειλε παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εκλογές, με αποκορύφωμα την αντιπαράθεσή του με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

Την ίδια ώρα, στη Βουλγαρία ο Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ δήλωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα προκηρυχθούν έκτακτες επαναληπτικές εκλογές, πιθανότατα για 11/7, αφού ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Επαφές στην περιοχή είχε χτες και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που βρέθηκε στο Σαράγεβο. Σχολιάζοντας το non paper που επανέφερε στο προσκήνιο σχέδια για συνοριακές αλλαγές στα Βαλκάνια, υποστήριξε ότι η αμφισβήτηση των συνόρων θα ήταν επικίνδυνη για την περιοχή αλλά και για όλη την Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ