Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το Λαϊκό Κόμμα ξανά στην κυβέρνηση της Μαδρίτης

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) επικράτησε ξανά την Τρίτη στις εκλογές για την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, με τη νυν επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, να οδεύει προς τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία της. Το ΡΡ, το οποίο ελέγχει την περιφέρεια της πρωτεύουσας τα τελευταία 26 χρόνια, εξασφάλισε σχεδόν διπλάσιες έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο σε σχέση με το 2019, μεγαλώνοντας τη διαφορά με το λεγόμενο «αριστερό μπλοκ» των σοσιαλδημοκρατικών και οπορτουνιστικών κομμάτων.

Το ΡΡ εξασφαλίζει 65 από τις 136 έδρες. Το κεντροδεξιό «Πολίτες» (Ciudadanos), που συγκυβερνούσε με το PP στη Μαδρίτη, καταποντίστηκε και δεν κέρδισε καμία έδρα (από 26).

Το εθνικιστικό - ακροδεξιό «Vox», που στήριζε την προηγούμενη περιφερειακή συγκυβέρνηση, έλαβε 13 έδρες (από 12). Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το ΡΡ θα συγκυβερνήσει με το «Vox», καθώς η Αγιούσο χρειάζεται μόνο την αποχή του «Vox» για να σχηματίσει κυβέρνηση, ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος, Σ. Αμπασκάλ, δήλωσε πως «οι έδρες μας είναι στη διάθεση της Αγιούσο».

Από τα τρία κόμματα του λεγόμενου «αριστερού μπλοκ», το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ, έλαβε 25 έδρες (από 37), το «Περισσότερη Μαδρίτη» (Mas Madrid) 24 (από 20) και οι «Ουνίδας Ποδέμος» 10 έδρες (από 7). Ο επικεφαλής των «Ποδέμος», Π. Ιγκλέσιας, που είχε παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της κεντρικής κυβέρνησης για να είναι επικεφαλής υποψήφιος στη Μαδρίτη, δήλωσε χτες ότι θα απομακρυνθεί από όλα τα πολιτικά αξιώματα στην Ισπανία.

Η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας στη Μαδρίτη, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ισπανία, σημάδεψε την προηγούμενη θητεία της Αγιούσο, με πολλές χιλιάδες νεκρούς. Μεγάλο κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης εστίασε στη στάση της απέναντι σε ορισμένα περιοριστικά μέτρα (π.χ. για το μη κλείσιμο της εστίασης), συσκοτίζοντας τόσο τα αιτήματα των υγειονομικών, που διεκδικούσαν από την περιφερειακή κυβέρνηση ενίσχυση των νοσοκομείων, όσο και την απλόχερη στήριξη της Αγιούσο στους τοπικούς επιχειρηματικούς ομίλους - όπως άλλωστε έκανε και η κεντρική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ