Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Σήμερα όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις!

Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής»: Με προμετωπίδα το σύνθημα που έχουν επιλέξει για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι ρίχνονται σήμερα στη μάχη της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα (βλ. σχετική λίστα).

Με τη σημερινή απεργία, στο πλαίσιο της φετινής Πρωτομαγιάς δίνεται η πρώτη μαζική απεργιακή απάντηση στον πόλεμο που έχουν κηρύξει κυβέρνηση και εργοδοσία στην εργατική τάξη, με το αντεργατικό νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, και μάλιστα 135 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του στη χώρα μας. Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχει σημάνει συναγερμός με την απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, που φέρνει ακόμα μεγαλύτερη περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης, βάζει νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, απελευθερώνει περαιτέρω τις απολύσεις, μονιμοποιεί και γενικεύει το μαρτύριο της τηλεργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους. Από το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, από κάθε πόλη και χωριό όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις σήμερα, θα ακουστεί δυνατά η εργατική - λαϊκή απαίτηση να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων, που με τα τρία μνημόνια και τα χιλιάδες εφαρμοστικά μέτρα έκαναν ακόμα πιο βαριές τις αλυσίδες στα πόδια της εργατικής τάξης, έδωσαν περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο τα οποία τώρα εμπλουτίζονται ακόμα περισσότερο.


Παράλληλα, για δεύτερη χρονιά φέτος η Πρωτομαγιά είναι στενά συνδεδεμένη με τον αγώνα που δίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία και τη διαχείριση της πανδημίας, διεκδικώντας την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τη λήψη και τήρηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Προμήνυμα κλιμάκωσης το πλατύ απεργιακό μέτωπο

Σχεδόν τις 500 φτάνουν πια οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της σημερινής απεργίας. Ανάμεσά τους είναι 24 Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα και 47 Ομοσπονδίες. Τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, τα κλαδικά συνδικάτα που σηκώνουν το βάρος της οργάνωσης της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς συνθέτουν αυτό το πλατύ απεργιακό μέτωπο που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την αναγκαία κλιμάκωση της πάλης μέσα στον Μάη, οπότε και η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το νομοσχέδιο στη «διαβούλευση» και να το φέρει στη Βουλή. Ετσι, οι εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν την προετοιμασία για τα επόμενα βήματα ώστε να αγκαλιάσει αυτός ο αγώνας ακόμα περισσότερους χώρους δουλειάς.

Η Αθήνα στολίζεται για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση
Η Αθήνα στολίζεται για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση
Στη σημερινή απεργία άλλωστε φτάνουμε μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων, συνελεύσεων, κινητοποιήσεων, συσκέψεων και εξορμήσεων για να φτάσει το κάλεσμα σε εκατομμύρια εργαζόμενους. Στην προσπάθεια αυτή εντάχθηκαν και οι εκδηλώσεις που έγιναν την 1η Μάη, που φέτος συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο, με καταθέσεις στεφάνων από σωματεία και φορείς που τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Το απεργιακό αυτό μέτωπο συγκροτήθηκε κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε μία ακόμα μέρα αργίας μετά το Πάσχα. Η εικόνα από την «απεργία» που προκήρυξε η ΓΣΕΕ προχτές Τρίτη είναι χαρακτηριστική: Οι «συγκεντρώσεις» που επιχείρησαν σε λιγοστές πόλεις - με την Αθήνα να μη συγκαταλέγεται σε αυτές - ήταν στην πραγματικότητα θλιβερές μαζώξεις μιας χούφτας εργατοπατέρων, χωρίς δείγμα απεργού. Το τοπίο συμπληρώθηκε από κάτι ραδιοφωνικές παρεμβάσεις συνδικαλιστών, που επικαλέστηκαν ως άλλοθι την πανδημία και απέδωσαν στην ...υπεύθυνη στάση της ΓΣΕΕ το «θάψιμο» της Πρωτομαγιάς.

Απεργιακές αποφάσεις για σήμερα έχουν πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Αμαλιάδας, Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση έχει πάρει και η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ), Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων (ΠΟΙΕΦ ΣΕΚ), Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Ηλεκτρολόγων, Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Στις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις προστίθενται πάνω από 350 κλαδικά συνδικάτα, επιχειρησιακά σωματεία, πρωτοβάθμιες οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που παίρνουν θέσεις μάχης στον απεργιακό αγώνα.

Ενώνουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου

Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, στους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους να συμμετάσχουν στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.«Βαδίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο του αγώνα, ενώνουμε τις φωνές μας, στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής», σημειώνει.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Ολοι μαζί, σύλλογοι επαγγελματιών, ταξικά εργατικά σωματεία, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών, έχουμε περισσότερη δύναμη», τονίζει.

Στους δρόμους και η νεολαία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).«Απαντάμε στην κοροϊδία του υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη, που υποστηρίζει χωρίς ίχνος ντροπής ότι το νέο νομοσχέδιο θα διευκολύνει τους εργαζόμενους φοιτητές να δουλεύουν 4ήμερο - 10ωρο για να δώσουν μάθημα στην εξεταστική!», σημειώνει το ΜΑΣ. «Οι χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές γνωρίζουμε τι θα πει απλήρωτη εργασία, δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτήν την αθλιότητα νομιμοποιεί και επεκτείνει το απαράδεκτο νομοσχέδιο», προσθέτει.

Στην απεργιακή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ). «Δυναμώνουμε τη συλλογική οργάνωση και τον αγώνα για σπουδές, δουλειά και ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!», τονίζει και σημαίνει συναγερμό ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που στοχεύει τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων.

Καλούν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και απευθύνει κάλεσμα αγώνα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, διεκδικώντας «το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας».

«Η ηρωική θυσία των εργατών του Σικάγο το Μάη του 1886 και οι διαχρονικοί αγώνες και οι κατακτήσεις του εργατικού ταξικού κινήματος αποτελούν σύμβολο στον αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές, στους εμπόρους των αναγκών μας. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας, του αγώνα στα δικά μας χέρια», αναφέρουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, και καλούν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.

«Η παγκόσμια ακτινοβολία της Εργατικής Πρωτομαγιάς φανερώνει πως το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς δεν είναι ακλόνητο και αιώνιο», υπογραμμίζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Κάλεσμα απευθύνει και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα.

Στις σημερινές συγκεντρώσεις καλεί τέλος η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), τιμώντας τους ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης, «για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομοσχέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ