Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Σε χαμηλά επίπεδα, στο 15,4% παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη

Ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις, ανάμεσά τους και η «αθηναϊκή»

INTIME NEWS

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του προβληματισμού της επιστημονικής κοινότητας, όπως η λεγόμενη αθηναϊκή μετάλλαξη 484 Κ, με στέλεχος του οποίου η πρώτη απομόνωση βρίσκεται στη μετάλλαξη της Νιγηρίας.

Οπως ειπώθηκε στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής, η συγκεκριμένη μετάλλαξη «πιθανά σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή», δηλαδή - όπως εξήγησε ο Γκ. Μαγιορκίνης - «πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων». Αφορά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων και όχι όλων των κρουσμάτων ή των μεταλλάξεων στην Αττική.

Χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδωρίδου, σημείωσε την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για κάθε μετάλλαξη που παρουσιάζεται, λέγοντας ότι «οι ειδικοί θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη και ελπίζουμε να είναι περιορισμένη (...) Οι εταιρείες έχουν ετοιμάσει την εναλλακτική λύση, την παρασκευή εμβολίων δεύτερης γενιάς, ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού».

Οπως σημειώνουν ειδικοί, η μετάλλαξη αυτή, μαζί με τη βρετανική, φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας από τον περασμένο Φλεβάρη.

Σε χαμηλά επίπεδα - 15,4% - παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη

Στο μεταξύ, ενδεικτικά της κατάστασης με τους εμβολιασμούς είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, αφού έξι μήνες μετά, μόλις το 15,4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, με την κυβέρνηση να εκφράζει την «αισιοδοξία» της να φτάσει στο 20% τον επόμενο μήνα! Με μία δόση έχει εμβολιαστεί μόνο το 26,8%. Ο λαός βρίσκεται στην αναμονή, ακούγοντας και χτες για χιλιάδες δόσεις που αναμένονται και «νέα» εμβολιαστικά κέντρα που θα προέλθουν από το κλείσιμο των ήδη ελάχιστων και ρημαγμένων δομών δημόσιας ΠΦΥ, την παραπέρα εμπλοκή των νοσοκομείων, που ακόμα «βράζουν», ενώ όλες οι υπόλοιπες ασθένειες συσσωρεύονται, και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, πάντα με το αζημίωτο.

Και χτες η κυβέρνηση έκανε λόγο για «ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε νησιά», αναφέροντας ως πετυχημένο παράδειγμα την Κάσο με τους 98 κατοίκους. Στα 19 μεγαλύτερα νησιά τα εμβολιαστικά κέντρα «θα ενισχυθούν με τις δημόσιες δομές Υγείας», που έτσι κι αλλιώς παραμένουν ελάχιστες και αθωράκιστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια ακόμα κι αυτές οι αποσπασματικές και ανεπαρκείς ΤΟΜΥ (που έχουν στην ευθύνη τους μόλις το 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με το καταστατικό που θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ) ουσιαστικά δεν λειτουργούν, καθώς το προσωπικό τους έχει μετακινηθεί σε «εμβολιαστικά κέντρα». Κι όλα αυτά όταν σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού ήδη αναχωρεί ανεμβολίαστο προς τουριστικούς προορισμούς που χαρακτηρίζονται από την ένδεια υγειονομικών δομών.

Και ενώ η κυβέρνηση, με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και θωράκισης της δημόσιας υγείας, ανοίγει όπως - όπως τον Τουρισμό και βάζει «κόφτες» ακόμα και σε ημίμετρα όπως η αμφιβόλου αποτελεσματικότητας «αυτοδιάγνωση», σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, καθώς «ο έλεγχος ανταπόκρισης στα εμβόλια δείχνει ότι είναι μειονεκτικός, το 46% έχει ικανοποιητική προστασία» και αναμένονται νέες οδηγίες και συστάσεις για πιθανή τρίτη δόση εμβολίου.

  • Την Παρασκευή 21 Μάη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια («Pfizer, «Johnson & Johnson», «Moderna», «AstraZeneca») η ηλικιακή ομάδα των 40 - 44 ετών.
Eν αναμονή όλων των εξετάσεων για τον 35χρονο

35χρονος έκανε τη Μεγάλη Πέμπτη το εμβόλιο της «AstraΖeneca», παρουσιάζοντας τα συνηθισμένα συμπτώματα, που όμως πέρασαν. Μετά από 11 μέρες εμφάνισε σοβαρή θρόμβωση, ενώ πήγαινε στη δουλειά του, παραλύοντας το αριστερό του πόδι, με κίνδυνο να ακρωτηριαστεί. Μετά το χειρουργείο παρουσίασε νέα θρόμβωση στην αριστερή καρωτίδα και εισήχθη ξανά σε πολύωρο χειρουργείο. Ο 35χρονος αθλητής ήταν υγιής και δεν είχε ιστορικό. Οι θεράποντες γιατροί συνέδεσαν άμεσα το περιστατικό με το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, όλα τα στοιχεία ελέγχονται σχολαστικά από την επιτροπή, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, ενώ η πορεία της υγείας του βελτιώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ