Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ναυτικά ατυχήματα με το «καλημέρα» του ανοίγματος του Τουρισμού

Εισροή υδάτων σε επιβατηγό - οχηματαγωγό λίγο έξω από τη Σαντορίνη

Ούτε βδομάδα δεν πέρασε από το άνοιγμα του Τουρισμού μέχρι το πρώτο ατύχημα

Eurokinissi

Ούτε βδομάδα δεν πέρασε από το άνοιγμα του Τουρισμού μέχρι το πρώτο ατύχημα
«Εκτός λειτουργίας» βγήκε το ταχύπλοο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «PΟWER JET» που εκτελεί το δρομολόγιο Θήρα - Νάξος, του ομίλου Ηλιόπουλου, το περασμένο Σάββατο, λίγες μέρες μετά τις εργασίες υποτίθεται συντήρησής του, γεγονός που επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Το πλοίο, ένα τέταρτο πριν από τον κατάπλου του στο λιμάνι της Σαντορίνης, με 129 επιβάτες και 30 οχήματα, παρουσίασε εισροή υδάτων!

Το περιστατικό, σύμφωνα με το Λιμενικό, έγινε γνωστό από επιβάτη του πλοίου, ο οποίος, σύμφωνα με όσα ανέφερε, έγινε αισθητός δυνατός κραδασμός. Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, που εκδόθηκε ένα 24ωρο μετά, κάνει λόγο για πρόσκρουση - επαφή (χωρίς να αναφέρει πού και με τι προσέκρουσε) «του αριστερού υδροπτερυγίου» του πλοίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα «να δημιουργηθεί ελεγχόμενη εισροή υδάτων και να κατακλυσθεί μερικώς το αριστερό Νο2 στεγανό». Το πλοίο, χτες, κενό από επιβάτες, κατέπλευσε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για επισκευή.

Ανακοίνωση για το «POWER JET» εξέδωσε η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι με το «καλημέρα» του ανοίγματος του Τουρισμού παρουσιάστηκε εισροή υδάτων σε επιβατηγό πλοίο, προσθέτοντας ότι «το περίεργο είναι ότι η λιμενική αρχή ενημερώθηκε από καταγγελία επιβάτη και όχι από τους υπεύθυνους του πλοίου, τον πλοίαρχο ή την πλοιοκτήτρια εταιρεία όπως ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν. Γιατί άραγε;».

Η ΚΟ τονίζει ότι «οι μνήμες από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" είναι ακόμα οδυνηρές για το νησί και οι κίνδυνοι υπαρκτοί μιας και το κουφάρι του πλοίου σαπίζει στα νερά της καλντέρας με υπεύθυνες τις κυβερνήσεις της χώρας που ουσιαστικά δεν φροντίζουν για την ανέλκυσή του.

Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας, ειδικότερα, να πάρουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να είναι ασφαλείς οι επιβάτες και το πλήρωμα όλων των πλοίων που ταξιδεύουν στις θάλασσές μας. Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι, για σύγχρονα και αξιόπλοα πλοία με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το απαραίτητο πλήρωμα, εγκεκριμένα δρομολόγια για όλα τα νησιά, ενημερωμένοι ναυτικοί χάρτες και σημάνσεις και σύγχρονα, ασφαλή λιμάνια. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε καταστάσεις και συμπεριφορές που οφείλονται στους οικονομικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στους εφοπλιστές και βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, το φυσικό περιβάλλον και το μέλλον της Σαντορίνης».

Να σημειωθεί ότι μία μέρα μετά, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, «έμεινε» από black out στις μηχανές το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «EUROPA PALACE» 10 ναυτικά μίλια από τον Πατραϊκό Κόλπο. Εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ιταλία (ερχόταν από Ιταλία) με 71 άτομα πλήρωμα, 187 επιβάτες, 101 φορτηγά και 78 αυτοκίνητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ