Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
Αμεση απάντηση στο σχέδιο απολύσεων

Με κινητοποίηση απαίτησαν την απόσυρση του απαράδεκτου όρου, κάτι που έγινε αργά χτες το βράδυ

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Στάση εργασίας και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι της επιχείρησης, απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα σχέδιο που οδηγεί στην απόλυση «μόνιμων» εργαζομένων και εμπεριέχεται στο σχέδιο σύμβασης αποκλειστικού δικαιώματος μεταξύ Δημοσίου - ΕΥΔΑΠ.

Σε έναν από τους όρους του σχεδίου, που τελικά αργά χτες το βράδυ όπως έγινε γνωστό αποσύρθηκε κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων, προβλεπόταν η δυνατότητα ανάθεσης «των υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος σε τρίτους (κατόπιν της λήξης της Σύμβασης Λειτουργίας και Συντήρησης)». Και ότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αορίστου χρόνου που απασχολούντο (...) και δεν μπορούν να απορροφηθούν από την ΕΥΔΑΠ ή άλλη θέση του Δημοσίου».

Αυτό καταρχάς σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να απολύσει εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο συγκεκριμένο σύστημα, που απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους, και, δεύτερον, στρώνει το έδαφος για τη γενίκευση αυτής της δυνατότητας στο σύνολο του προσωπικού.

Η χτεσινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που θα ξεκινούσε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, το οποίο μεταξύ των θεμάτων του είχε και τον απαράδεκτο αυτό όρο του σχεδίου. Στην κινητοποίηση τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων ο Μ. Χαράτσης, εκ μέρους της ΕΣΚ, και απευθυνόμενος στη διοίκηση απαίτησε την άμεση απόσυρση του όρου, προειδοποιώντας για κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί.

Επίσης, η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προανήγγειλε και επίσημα απολύσεις! Οι απολύσεις που μεθοδεύουν η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν θα περάσουν! Την ίδια στιγμή, με διάφορα τεχνάσματα καθυστερεί τη συζήτηση για τη ΣΣΕ και με ελιγμούς αποφεύγει να δεσμευτεί σε οτιδήποτε, για να εκβιάσει τη συναίνεση στις αντεργατικές επιδιώξεις της, που αφορούν κυρίως αλλαγές στον Κανονισμό Προσωπικού και μείωση του λεγόμενου "μη μισθολογικού κόστους", μέσω της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, με τις "ανατροπές του αιώνα", που τσακίζει τη ζωή όλων των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο». Η ΕΣΚ απαιτεί την απόσυρση του σχεδίου για απολύσεις, άμεση υπογραφή ΣΣΕ με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει νέες ανατροπές μέσα από τον Κανονισμό Προσωπικού (2024-08-09 00:00:00.0)
Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η διεκδίκηση ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης (2017-11-17 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο ενδεχόμενο απόλυσης 23 υδρονομέων (2017-11-02 00:00:00.0)
Επιμένει στα αντεργατικά μέτρα (2005-06-08 00:00:00.0)
Να επαγρυπνούν οι εργαζόμενοι (2002-02-14 00:00:00.0)
Μονόγραψαν για άλλο ένα χρόνο λιτότητας (1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ