Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο ενάντια στην κατάθεση του αντεργατικού εκτρώματος

Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας
Τις προσπάθειες για την προκήρυξη και οργάνωση πανεργατικής απεργίας, με στόχο να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, κλιμακώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα. Με τη διαδικασία της «διαβούλευσης» να ολοκληρώνεται σήμερα και την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να το φέρει στη Βουλή, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα βρίσκονται «στο πόδι».

Με συσκέψεις οργάνωσης της πάλης, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, προετοιμάζουν την απεργιακή τους απάντηση ώστε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για να ξηλωθεί το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο. Το κάλεσμα μάχης για το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη συνδικαλιστική οργάνωση και τη συλλογική δράση δίνει τον τόνο σε κάθε κινητοποίηση που οργανώνεται, στις αρχαιρεσίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ορισμένα σωματεία, στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Η πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει αναδείξει την αντεργατική ραχοκοκαλιά του, που περιλαμβάνει σαρωτικό χτύπημα σε κατακτήσεις, όπως το 8ωρο, η κυριακάτικη αργία, το δικαίωμα της απεργίας. Δίπλα σ' αυτά, καθημερινά φωτίζονται επιπλέον πλευρές που θίγουν δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά τις απολύσεις.

Ομόφωνη απόφαση για απεργία πήρε και το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Ομόφωνη απόφαση για απεργία πήρε και το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Στην προσπάθεια πλατιάς ενημέρωσης και οργάνωσης της αντίδρασης των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να αποδυναμώσει την καταδίκη του αντεργατικού οδοστρωτήρα και να υπονομεύσει την απεργιακή κινητοποίηση. Τον ρόλο αυτό επιτελούν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που επιδίδονται σε χαρτογράφηση των «θετικών» σημείων του νομοσχεδίου και μοιράζουν διαβεβαιώσεις για συμμετοχή στον ...εποικοδομητικό διάλογο για τη βελτίωσή του. Συνεχίζοντας μάλιστα την κωλυσιεργία και δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση, χτες ανέβαλε για μια ακόμα φορά (για τη Δευτέρα 31/5) τη συνεδρίαση της διοίκησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Την απαράδεκτη αυτή παρελκυστική τακτική κατήγγειλε η ΔΑΣ, ενώ ζήτησε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να συνεδριάσει άμεσα για να προκηρυχθεί απεργία, κάτι που θα γίνει αύριο Παρασκευή.

Με «πυξίδα» τον στόχο συντονισμού του βηματισμού και της απεργιακής απάντησης σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη, ως μια ημερομηνία που προσφέρεται για τη συγκρότηση απεργιακού μετώπου πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τέτοιες απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Απεργία στο Δημόσιο έχει προκηρύξει για τις 3 Ιούνη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα σε κοινή απεργία εκείνη τη μέρα.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο εξέφρασαν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) την περασμένη Δευτέρα, αποφασίζοντας να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση.

Να σημάνει ξεσηκωμός στα καράβια

Κάλεσμα στα ναυτεργατικά σωματεία να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν 24ωρη απεργία στις 3 Ιούνη απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ. Τα σωματεία οργάνωσαν χτες σύσκεψη για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο. «Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες να μη λείψει κανείς από τη μάχη για να έχουμε 8ωρο, ΣΣΕ, δικαιώματα. Να σημάνει γενικός ξεσηκωμός στα καράβια, σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο - τερατούργημα», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση. Επισημαίνουν ακόμα ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο «αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων» και υπενθυμίζουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον νόμο 4714/2020, με τον οποίο κυβέρνηση και εφοπλιστές καταργούν τη ΣΣΕ στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα καράβια, εφαρμόζουν μισθολόγια πείνας και επιβάλλουν 48 ώρες εργασίας τη βδομάδα.

Απεργία σήμερα στη Ναυπηγοεπισκευή

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στη Ναυπηγοεπισκευή προχωρά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας σήμερα, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Πέραμα, όπου οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων και θα προγραμματίσουν τη συνέχεια.

«Απαντάμε στη στάση της εργοδοσίας στον χώρο, που μετά από τρεις συναντήσεις για τη διαπραγμάτευση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας επιμένει να πιστεύει, παίρνοντας αέρα από την πολιτική της κυβέρνησης, ότι θα μας βάλει στον πάγο για τα επόμενα χρόνια», τονίζει το Συνδικάτο.

Καταγγέλλει ότι η πλευρά των εργοδοτών επικαλείται τη δικαιολογία πως «δεν έχει δουλειά και δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις», με σκοπό να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας Σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να φρενάρει τη συζήτηση μέχρι το τέλος του 2021, οπότε και λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας ΣΣΕ, προσβλέποντας και στις αντεργατικές ανατροπές ώστε «να της λυθούν τα χέρια να πληρώνει ό,τι θέλει και όποτε θέλει».

Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Εργασίας από σωματεία εκπαιδευτικών

Σε γενικό ξεσηκωμό «για να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά αλλά και όλους τους σχετικούς μνημονιακούς και μετα-μνημονιακούς νόμους», καλούν σωματεία εκπαιδευτικών, τα οποία προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, αύριο Παρασκευή, στις 2 μ.μ.

Τα σωματεία μιλούν για «"ανατροπές του αιώνα" στα Εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση» και επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη πως το εν λόγω εκτρωματικό νομοσχέδιο δεν αφορά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς η αύξηση του ωραρίου στους καθηγητές, το 2013, ήρθε λίγο μετά τη νομοθέτηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το 2011. Επίσης, στην Εκπαίδευση, χρόνια τώρα οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας που τσακίζουν τους συμβασιούχους, ενώ οι τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών τη φετινή χρονιά είναι αποκαλυπτικές για τις διαθέσεις της κυβερνητικής πολιτικής για παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων στην Εκπαίδευση...

Συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιείται κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Φάρου.

-- Κινητοποίηση θα γίνει στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Αύριο, Παρασκευή 28 Μάη:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στον ανοιχτό χώρο πίσω από τη Μητρόπολη.

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) προχωρά σε διαδικτυακή συνεδρίαση της διοίκησης, στις 8.30 μ.μ., και καλεί τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων να συμμετάσχουν (link:us02web.zoom.us/j/9333076881?pwd=RDNEb0ZsQlpnaXJIREtKMzJZYXN1dz09. Meeting ID: 933 307 6881 - Passcode: 48VxP2)

Το Σάββατο 29 Μάη:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ποτά - Τρόφιμα ν. Αχαΐας καλεί σε σύσκεψη στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Την Κυριακή 30 Μάη:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (θεατράκι ΟΤΕ, σταθμός μετρό «Αγιος Αντώνιος»).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί έκτακτη ΓΣ, στις 7 μ.μ., στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ