Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΦΚΑ
Περικοπές στα «τυφλά» σε συντάξεις χηρείας

Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις 5.500 επιζώντων συζύγων (συντάξεις χηρείας), χωρίς διασταυρώσεις και έλεγχο για το αν εμπίπτουν σε αυτά που προβλέπει ο νόμος 4387/2016, επέβαλε ο ΕΦΚΑ με την καταβολή των συντάξεων του Ιούνη, με αποτέλεσμα οι περικοπές να επιβληθούν και σε δικαιούχους που δεν τους αφορούν οι σχετικές διατάξεις.

Μάλιστα, εκ των υστέρων και αφού οι περικοπές επιβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις αβάσιμα, ο ΕΦΚΑ καλεί τους δικαιούχους «να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, «ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης». Υπόσχεται δε ότι «σε όσους από τους 5.500 συνταξιούχους έγινε εκ παραδρομής περικοπή ενώ δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα»! «Ζήσε Μάη μου» δηλαδή. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που ήρθε στην εφημερίδα μας από συνταξιούχο του ΝΑΤ η οποία καλείται να βγάλει τον μήνα με 360 ευρώ (από τα 560). Πρόκειται για γυναίκα που δεν εργάζεται και δεν παίρνει άλλη σύνταξη, όμως την «τσάκωσε» το σύστημα του ΕΦΚΑ, αφού εφάρμοσε τη διάταξη αδιακρίτως για όλες τις συντάξεις χηρείας.

Οι διατάξεις με τις οποίες μπήκε «μαχαίρι» αδιακρίτως στις συντάξεις προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, όμως, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το δε ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ). Προσθέτει ότι «εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα».

Αυτό που δεν λέει η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ είναι ότι οι περικοπές επιβλήθηκαν «στον σωρό» και χωρίς έλεγχο, και προκύπτει το ερώτημα: Γιατί στο σχετικό λογισμικό δεν υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων και ελέγχου των δικαιούχων; Και, εν τέλει, γιατί η διοίκηση του ΕΦΚΑ πριν επιβάλει την «τυφλή» περικοπή στους 5.500 δικαιούχους δεν τους καλούσε να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να μην υποστούν χωρίς λόγο τη μείωση της σύνταξής τους;

Με αφορμή και αυτό το περιστατικό, αποδεικνύεται ο βαθιά αντιδραστικός χαρακτήρας του νόμου 4387/2016 (νόμος του «ψαλιδοχέρη» Κατρούγκαλου - ΣΥΡΙΖΑ), τον οποίο διατήρησε και η σημερινή κυβέρνηση και στην περίπτωση των συντάξεων χηρείας, μετά την τριετία, οδηγεί σε περικοπή μέχρι και κατά 2/3 του αρχικού ποσού, «τιμωρώντας» όσους δικαιούχους εργάζονται ή λαμβάνουν σύνταξη από δικό τους δικαίωμα.

Την απαράδεκτη αυτή ενέργεια περικοπής στις συντάξεις χηρείας καταγγέλλουν Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ζητώντας να καταβληθούν ακέραιες οι συντάξεις και στη συνέχεια να γίνει έλεγχος των στοιχείων.

Τελικά μετά την κατακραυγή των συνταξιούχων, αργά χτες το βράδυ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου θα επιστραφούν στους λογαριασμούς τους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, όσοι συνταξιούχοι διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους, θα πρέπει να προσκομίσουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ