Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΙΤΣΩΝΑ
Εκτός σχολείων παραμένουν 250 περίπου μαθητές από τη δομή προσφύγων

Εκτός σχολικών αιθουσών για σχεδόν 1,5 χρόνο παραμένει η μεγάλη πλειοψηφία των προσφυγόπουλων που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα, καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα της μετακίνησή τους από και προς τη δομή.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 350 περίπου παιδιών που διαμένουν στη δομή και θα έπρεπε να φοιτούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνο για τα 100 ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά, κι αυτό έγινε μόλις την Τετάρτη 26 Μάη, δηλαδή λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωσή της. Οι συγκεκριμένοι μαθητές, μετά τη λύση που δόθηκε στη μετακίνησή τους, μπήκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στις σχολικές αίθουσες των τεσσάρων από τις οκτώ συνολικά απογευματινές προπαρασκευαστικές Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, που ίδρυσε το υπουργείο Παιδείας, μόλις τον περασμένο Γενάρη, σε Δημοτικά Σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

Αντίθετα, 250 περίπου μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα έπρεπε να παρακολουθούν το πρόγραμμα διδασκαλίας είτε στις υπόλοιπες τέσσερις ΔΥΕΠ είτε στις κανονικές πρωινές τάξεις επτά συνολικά σχολείων της περιοχής, παραμένουν εκτός Εκπαίδευσης. Βασική αιτία για τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι η μη εύρεση λύσης στη μετακίνησή τους, καθώς οι διαγωνισμοί που προκηρύσσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καταλήγουν άγονοι. Κάτι που γεννά ερωτήματα γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθεί η Περιφέρεια, αλλά και για τη στάση που κρατούν οι ιδιοκτήτες και οι εταιρείες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Σημαντικό ρόλο στην όλη αρνητική κατάσταση διαδραμάτισε και η στάση της δημοτικής αρχής Χαλκιδέων, η οποία πέρυσι τον Σεπτέμβρη επιδίωξε να μπλοκάρει την εγγραφή προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής, κάτι για το οποίο υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι για τους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ) η λύση που δόθηκε στα προβλήματα μετακίνησής τους προήλθε μέσα από τη χρήση λεωφορείου της Περιφέρειας, καθώς και από χρήματα που διέθεσε ιδιώτης. Επιπλέον, ότι οι μαθητές της δομής της Ριτσώνας δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, καθώς η έλλειψη υποδομής δεν επιτρέπει τη σύνδεσή τους με το δίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ