Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «παζάρι» ελληνικές αρχαιότητες

Αρχαιοελληνικούς, ελληνιστικούς και βυζαντινούς θησαυρούς ξεπουλά σε ιδιώτες το τουρκικό κράτος, μέσω επίσημων «πολιτιστικών» φορέων του, ενώ ανθηρή είναι και η λαθρεμπορία του αρχαιολογικού πλούτου της κατεχόμενης Κύπρου.

Τα πράγματα φαίνεται να είναι τόσο σοβαρά που ακόμα και η Κομισιόν προανήγγειλε παρέμβασή της προς την Τουρκία για το θέμα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Φερχόιγκεν προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος έθεσε υπόψη της Κομισιόν τη δημοπρασία αρχαιοελληνικών αντικειμένων από το τουρκικό ίδρυμα KUSAV και την πώλησή τους σε γκαλερί της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, ο Στ. Ξαρχάκος έθεσε και το θέμα της διοχέτευσης από αρχαιοκαπήλους στο εξωτερικό αρχαιοτήτων από την κατεχόμενη Κύπρο.

Η απάντηση του επιτρόπου επιβεβαιώνει αυτά τα γεγονότα. Ωστόσο η αντίδρασή του ήταν «χλιαρή», αφού απλώς είπε: «Η Επιτροπή θα επιστήσει την προσοχή των τουρκικών αρχών στην υιοθέτηση του Κανονισμού 3911/92 του Συμβουλίου Υπουργών για την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών». Οσο για την Κύπρο υποτίθεται ότι θα ζητήσει από την Τουρκία «την υιοθέτηση των κοινοτικών κανονισμών για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από το έδαφος κράτους - μέλους της ΕΕ». Προφανώς η δήλωση του επιτρόπου είναι λόγια του αέρα, αφού αυτός ο κανονισμός ούτε για την Κύπρο ισχύει, ούτε στην Τουρκία επιβάλλεται, όσο εκκρεμεί η διαδικασία ένταξής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ