Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ούτε το ΣτΕ υπολογίζουν

Δεν «τρέχει» τίποτα, κατά τον Ε. Βενιζέλο, παρά την ορθή και σημαντική απόφαση του ΣτΕ, η οποία κρίνει ως παράνομη την παραχώρηση του δημοσίου άλσους Ριζάρη για την ανέγερση του ιδιωτικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ο υπουργός θεωρεί ότι το ΣτΕ εξετάζει απλώς τη «νομιμότητα» της πράξης του υπουργού Οικονομικών για την παραχώρηση του οικοπέδου στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. «Η πράξη αυτή εκδόθηκε πριν ψηφιστεί ο τελευταίος σχετικός νόμος που ρυθμίζει το θέμα και κατά τη νομολογία του ΣτΕ θα απαιτηθεί η επανέκδοση της πράξης αυτής με βάση το νέο νόμο. Δεν έχει συνεπώς μεταβληθεί τίποτα επί της ουσίας. Η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με το Ιδρυμα εξακολουθεί να ισχύει», δηλώνει ο υπουργός, αποσιωπώντας ότι το ίδρυμα απαιτεί το χώρο χωρίς να εγγυάται ποια και πόσα από τα έργα που έχει στην Ελβετία θα παραχωρήσει στο μουσείο.

Στους ισχυρισμούς του υπουργού απαντά η ίδια η απόφαση του ΣτΕ, καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - η Ολομέλειά του αναφέρει ότι δεν ασκεί επιρροή στην έκβαση της δίκης το γεγονός ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραχώρησης της έκτασης κυρώθηκε μεταγενέστερα με νομοθετική διάταξη.

Πέρα του τυπικού της υπόθεσης - έχει και αυτό τη σημασία του - η ουσία είναι ότι ενώ η απόφαση του ΣτΕ βάζει φραγμό στα σχέδια εκπροσώπων της άρχουσας τάξης να εξαφανίσουν ακόμη έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στο κέντρο της Αθήνας για να ρετουσάρουν «πολιτιστικά» τα συμφέροντά τους, η κυβέρνηση γίνεται «συνήγορός» τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ