Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Εκατέρωθεν παρεμβάσεις και κατηγορίες πριν τη συνάντηση κορυφής

Με την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας να οξύνεται γύρω από μια σειρά μέτωπα, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις με τη Λευκορωσία, αλλά και με εντεινόμενη στρατιωτική κινητικότητα στην Ανατολική Ευρώπη και στα σύνορα της Ρωσίας, συνεχίζονται και οι προετοιμασίες και οι εκατέρωθεν παρεμβάσεις μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων των δύο χωρών στις 16 Ιούνη στη Γενεύη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε κατά την ομιλία του την παραμονή της Μέρας των Πεσόντων ότι στις συνομιλίες του με τον Βλ. Πούτιν θα ξεκαθαρίσει πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όσο εκείνοι θα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ το ίδιο είχε επισημάνει και σε παλιότερη τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ...

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση των ΗΠΑ να μην επανενταχθούν στη «Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον έχασε την ευκαιρία να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν συμβάλει σε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα για τη συζήτηση του ελέγχου των εξοπλισμών στη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν.

Παράλληλα, είπε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν συζητούν το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Πολ Γουίλαν, ένας Αμερικανός πρώην πεζοναύτης ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξη στη Ρωσία για κατασκοπεία.

...ενώ εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, τόνισε χτες πως ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία δυτικά της Ρωσίας και στη Βαλτική Θάλασσα.

Οπως είπε, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά έχουν αυξήσει τις πτήσεις στην Ευρώπη κατά 14 φορές τα τελευταία εφτά χρόνια. Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ με πυραυλικά όπλα εισέρχονται συστηματικά στη Βαλτική Θάλασσα και μάλιστα κοντά στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Επίσης, ο αριθμός των στρατιωτικών ασκήσεων αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια. Σε εξέλιξη είναι η άσκηση «Defender Europe 2021», η μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων 30 ετών, με συμμετοχή έως και 40.000 στρατιωτικών. «Ο κύριος στόχος είναι η αναδιάταξη ενός τμήματος των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη», είπε ο Σοϊγκού.

Ως απάντηση στις «ενέργειες των Δυτικών εταίρων μας», που «καταστρέφουν τα παγκόσμια συστήματα ασφαλείας», ο Ρώσος υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «αναβαθμίζουμε συνεχώς τη μαχητική σύνθεση των στρατευμάτων μας» και «περίπου 20 στρατιωτικοί σχηματισμοί και μονάδες θα σχηματιστούν στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή μέχρι το τέλος του έτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ