Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν μέσω Δανίας ηγέτες της ΕΕ

Μεταξύ τους και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ

Τις χρόνιες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας, όπως και την υποκρισία των... υπέρμαχων των «δημοκρατικών αξιών», έρχονται να υπογραμμίσουν οι νέες αποκαλύψεις ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με τη βοήθεια των αντίστοιχων υπηρεσιών της Δανίας, κατασκόπευσαν Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, την περίοδο 2012 - 2014, δηλαδή επί διακυβέρνησης Ομπάμα - Μπάιντεν.

Σύμφωνα με έκθεση της δανέζικης ραδιοτηλεόρασης «Danmark Radio», σε συνεργασία με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» και τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών για αξιωματούχους σε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και Νορβηγία.

Παρόμοιες καταγγελίες εμφανίστηκαν το 2013. Η εσωτερική έρευνα στη Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας ξεκίνησε το 2014, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της NSA, Εντ. Σνόουντεν, για τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Σνόουντεν, η NSA υπέκλεπτε το τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Στη νέα έκθεση υποστηρίζεται ότι η NSA είχε πλήρη πρόσβαση στις τηλεφωνικές συνομιλίες, στα γραπτά μηνύματα κειμένου, στα μηνύματα σε εφαρμογές chat κ.ά. ορισμένων σημαντικών ατόμων, αξιοποιώντας τηλεπικοινωνιακές υποδομές στη Δανία σε συνεργασία με το FE.

Μεταξύ των πολιτικών που φέρεται να βρίσκονταν υπό κατασκοπεία, εκτός από την Μέρκελ, ήταν ο τότε Γερμανός ΥΠΕΞ και σημερινός Πρόεδρος, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Μετά την είδηση για την έκθεση, ο Εντ. Σνόουντεν κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι «εμπλέκεται βαθιά σε αυτό το σκάνδαλο από την πρώτη φορά», καθώς ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τη στιγμή που έγινε η παρακολούθηση. «Θα πρέπει να υπάρχει ρητή απαίτηση για πλήρη δημοσιοποίηση όχι μόνο από τη Δανία, αλλά και για τον ανώτερο συνεργάτη τους», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Αντιδράσεις από Γερμανία - Γαλλία και... Κίνα

«Αν οι πληροφορίες είναι σωστές (...) δεν μπορεί να είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων» και «ακόμα περισσότερο μεταξύ Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, στο πλαίσιο της χτεσινής Γαλλογερμανικής Συνόδου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δίνει «μεγάλη σημασία στην εμπιστοσύνη που ενώνει Ευρωπαίους και Αμερικανούς» και ισχυρίστηκε ότι... «δεν υπάρχει χώρος ανάμεσά μας για υποψία» (!), καταλήγοντας ότι «γι' αυτό αναμένουμε να ξεκαθαριστεί πλήρως η υπόθεση. Ζητήσαμε οι Δανοί και Αμερικανοί εταίροι μας να προσκομίσουν όλες τις πληροφορίες για τις αποκαλύψεις και τα γεγονότα και περιμένουμε τις απαντήσεις τους».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν», προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις της Δανέζας υπουργού Αμυνας (που είπε ότι «η συστηματική κατασκοπεία από συμμάχους είναι απαράδεκτη») αποτελούν «μια καλή βάση όχι μόνο για τη διασαφήνιση των γεγονότων, αλλά και για τη θεμελίωση σχέσεων εμπιστοσύνης».

Την «ευκαιρία» άρπαξε, όπως αναμενόταν, το Πεκίνο, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «κορυφαία αυτοκρατορία διεθνώς στην πειρατεία και την υποκλοπή» που στοχοποιεί «όχι μόνο τους αντιπάλους της αλλά και τους συμμάχους της». Συμπλήρωσε δε ότι «οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την κυβερνο-ασφάλεια αλλά καταστέλλουν ανταγωνιστές, δεν υπερασπίζονται την ασφάλεια των συμμάχων αλλά διατηρούν τη δική τους ηγεμονία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ